Schackmästaren stoppades av polis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-18

Garri Kasparov var på väg för att demonstrera under toppmötet i Samara

Förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov stoppades av polis på flygplatsen i Moskva i morse.

Tillsammans med andra oppositionspolitiker hindrades han från att åka till Samara för att protestera under toppmötet mellan Ryssland och EU.

Den ryske tidigare schackvärldsmästaren Garri Kasparov har gripits på nytt. På bilden grips han i samband med en regimkritisk demonstration.

Förutom Kasparov som leder ”Enade medborgarfronten” stoppades även bland andra nationalbolsjevikernas ledare Eduard Limonov och Lev Ponomarjov från rörelsen ”För människans rätt” när de skulle gå ombord planet på Sjeremetjevoflygplatsen i Moskva.

Enligt radiostationen Echo Moskvy blev de utan förklaring fråntagna sina biljetter och pass.

Journalister hindrades

– Det är tydligt att syftet är att hindra Garry och Limonov från att ta sig till demonstrationen, säger Kasparovs assistent Marina Litvinovitj, till nyhetsbyrån AP.

Enligt Echo Moskvy stoppades totalt 27 personer från att gå ombord planet, tio av dem var journalister.

Oppositionspolitikerna var på väg till Samara i södra Ryssland för att demonstrera mot president Putins regim i samband med toppmötet mellan Ryssland och EU.

Tillstånd att demonstrera

Tidigare har organisatörer bakom ”de missnöjdas marsch” i Samara gripits av polis utan närmare förklaring. Detta trots att de har fått tillstånd att hålla sin demonstration i dag. I marschen deltar representanter från flera olika oppositionsrörelser i Ryssland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade den ryska polisens agerande vid en presskonferens i Samara i dag.

– Jag är bekymrad över att en del människor har problem med att resa hit. Jag hoppas att de kommer att få en möjlighet att uttrycka sin åsikt, sa Merkel, enligt AP.

Under toppmötet i Samara har EU och Ryssland försökt komma överens om ett förnyat partnerskapsavtal. Men när förhandlingarna var avslutade hade man inte enats på en enda punkt, uppger AP.

”Behöver varandra”

– Våra samtal i dag visade att vi inte samarbetar särskilt intensivt just nu, men vi har börjat samarbeta inom nya områden, sa Merkel.

– Vi behöver varandra, vi är öppna för en ärlig dialog mellan Ryssland och EU. Men vi måste försvara våra intressen på samma professionella sätt som våra samarbetspartners gör, sa Rysslands president Vladimir Putin.

Konflikten mellan EU och Ryssland handlar bland annat om Rysslands importstopp av kött från Polen.

Tidigare artiklar

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln