Sillbrist hotar julbordet
Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2007-12-03
Årets Janssons frestelse på julbordet är hotad.
Svåra stormar förra året har nämligen gjort att det råder brist på anjovis.
Anjovisfiléerna – ett måste i en äkta Janssons frestelse – görs av de pyttesmå fiskar som kallas skarpsill. Och skarpsill är det nu så ont av att utbudet av anjovis i år kommer vara mindre än efterfrågan, skriver Göteborgs Posten.
Fångade för lite
Bristen på skarpsill beror till stor del på de stormar som rasade förra hösten. Stormarna gjorde att man inte kunde fånga tillräckligt mycket av de små fiskarna. Enligt GP fångades bara 1 000 ton utanför västkusten förra året jämfört med nästan 4 000 ton året innan.
”En bristvara”
– Anjovis kommer att bli en bristvara i butikerna i jul. Vill man försäkra sig om anjovis ska man passa på när man hittar det i affären. Annars riskerar man att bli utan, säger Matz Bengtsson, vd för anjovistillverkaren Farm Food till GP.
Enligt fiskeriverket finns inget som tyder på att skarpsillen i de svenska vattnen är hotad eller har minskat.