Norrmän i Afghanistan: Detta upplevs som krig

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-05

Hårda eldstrider. "Inga svenskar inblandade"

Dödsoffer Norska försvarsmakten tror att striderna kan ha krävt liv bland motståndsgrupperna.

Norska soldater i Afghanistan har under måndagen varit inblandade i de hårdaste eldstriderna hittills.

– Det är ingen i styrkan som inte upplever detta som krig, säger kontingentchef för den norska ISAF-styrkan, överste Ivar Magne Sakserud

Den norska ISAF-styrkan i Afghanistan genomför just nu en omfattande operation i samarbete med afghanska säkerhetstrupper, uppger norska medier.

Striderna inleddes redan i helgen. I Ghowrmach-distriktet, nära gränsen till Turkmenistan, drabbade norrmännen samman med beväpnade motståndsgrupper.

Hårdste striderna hittills

Enligt norska medier är striderna de hårdaste hittills och tunga vapen har använts för att slå tillbaka motståndet.

– Det är ingen i styrkan som inte upplever detta som krig, säger kontingentchef för den norska ISAF-styrkan, överste Ivar Magne Sakserud i ett pressmeddelande.

Sent under måndagen hade ISAF-truppen slagit läger och säkrat sina ställningar för att kunna fortsätta striderna tisdag morgon.

Ingen norrman skadades i striderna. Norska försvarsmakten tror att striderna kan ha krävt liv bland motståndsgrupperna, men har inte haft möjlighet att få detta bekräftat.

Slå tillbaka talibaner

Enligt Kjetil Eide vid det norska försvarets operativa ledning syftade operationen till att stärka ISAF-styrkans närvaro i ett området där man fruktat ökat inflytande från talibanerna.

Även Sverige har en ISAF-styrka på plats i Afghanistan. De svenska och norska trupperna har tidigare samarbetat under operationer i Afghanistan.

Under de aktuella striderna har dock inga svenska soldater deltagit.

– Sverige har ledningsansvar för fyra provinser i norra Afghanistan. Det område där norrmännen är inblandade i strider ligger väster om vårt område, säger Daniel Skoglund, vakthavande informatör vid Försvarsmaken.