Misshandeln kan ha filmats

Publicerad 2012-04-03

Sju högstadieelever misstänks för brutala överfallet på Carl-Eric, 61

Carl-Eric Cedvander­, 61, ligger fortfarande i koma efter den brutala misshandeln i Kortedala.

Samtidigt uppges polisen närma sig en lösning i fallet.

Enligt källor till Aftonbladet har de samlat in filmer från övervakningskameror runt torget där Carl-Eric attackerades.

Solen skiner över Kortedala torg.

Det enda som vittnar om vad som hände här den 18 mars är botten i den torrlagda fontänen. Där har folk placerat blommor, ljus och kort med hälsningar till Carl-Eric Cedvander som slogs medvetslös här.

Tre under 15 år

I söndags häktades fyra pojkar i åldrarna 15 till 16 år, misstänkta för synnerligen grov misshandel. Ytterligare tre personer är misstänkta för attacken, men har på grund av sin låga ålder­ omhändertagits av de sociala myndigheterna.

Polisen jobbar nu febrilt för att ta reda på exakt vad som har hänt.

Pojkarna själva nekar till brott. En av dem, en 15-åring, har dock erkänt att han har utdelat slag, men säger att Carl-Eric gick till attack först. Något Carl-Erics vänner inte tror på för en sekund.

– Han var otroligt lugn och höjde aldrig ens rösten­, säger en bekant.

”Det finns kameror”

Ett av polisens hetaste spår är de övervaknings­kameror som finns upp­satta på vissa fasader vid torget. De kan ha fångat delar av misshandeln, och kan i så fall hjälpa polisen att klargöra vem som gjorde vad. Enligt uppgift till Aftonbladet har polisen samlat in filmerna från den 18 mars.

– Det råder yppande­förbud. Allt jag kan säga är att det inte är någon nyhet för oss att det finns kameror­ på platsen, säger kammar­åklagare Carl-Henrik Andersson.

Enligt polisen har händelsen gjort att många har reagerat mot det meningslösa våldet. I onsdags samlades ett gäng ungdomar vid fontänen på torget för att visa sitt stöd för Carl-Eric Cedvander och ta avstånd från det som hänt.

– Men vi känner även en oro att det ska gå åt andra hållet. Vi ser att rasistiska hemsidor skuldbelägger invandrare generellt efter det som hänt. Det gör mig arg och vi bevakar den utvecklingen noggrant. Mani­festationer mot våld är bra, ett friskhetstecken. Men vi vill inte att det blir manifestationer för hat, säger Bertil Claesson, chef för polisen i Nordost.

”Skulle aldrig slå”

De misstänkta pojkarna gick alla i högstadiet på samma skola.

Där är många av eleverna övertygade om att pojkarna­ är oskyldiga.

Andra säger att de nog gjorde det, men att de i så fall säkert bara försvarade sig, trots att det var sju mot en.

– Jag känner dem. De skulle aldrig slå någon så där, säger en kille.

Enligt skolans rektor började de nu misstänkta pojkarna att förändra sitt beteende för en tid sedan.

– De tillhörde en grupp som vi kände oro för. Det berodde på det umgänge de hade på sin fritid, där det fanns misstanke att droger förekom, säger rektorn­.

Flera av dem började skolka. Några av dem polis­anmäldes för att ha bråkat på en annan skola. När en lärare fick tre av däcken på sin bil sönderskurna riktades misstankar mot några i gruppen.

– Vi tog kontakt med deras­ föräldrar och uppmanade dem att drogtesta sina barn. Det var blandade reaktioner på det, säger rektorn.

Åtal i fallet ska vara väckt senast den 13 april.

Detta har hänt – Fyra av pojkarna häktades

Söndagen den 18 mars, mitt på eftermiddagen: 61-årige Carl-Eric blir brutalt misshandlad på Kortedala torg, efter att ha handlat på Hemköp. Orsaken förmodas vara att han frågat ett ungdomsgäng om de retat hans hund Barney.

Misshandeln äger rum inför flera vittnen. Ett av dem har sagt att attacken kom plötsligt och att ingen hann reagera. Carl-Eric fick svåra hjärnskador av misshandeln och kämpar fortfarande för sitt liv på sjukhus.

Torsdagen den 22 mars: Två bröder grips och anhålls. De släpps ett par dagar senare och är inte två av de sju som nu misstänks för misshandeln.

Onsdagen den 28 mars: Polisen hämtar in sju pojkar födda 1996–1998 misstänkta för den brutala misshandeln.

Söndagen den 1 april: Fyra­ av pojkarna häktas för synner­ligen grov misshandel. De andra tre är även de misstänkta, men är omhänder­tagna av de sociala myndig­heterna.