Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Radioprofil i strid om styvmors miljonarv

Publicerad 2012-04-11

Stig Alyhr-gården på Fårö.

Helena von Zweigbergk kan bli arvlös efter sin far.

Allt kan i stället gå till en konststiftelse på Gotland.

– Jag tycker att det är ­uppenbart vem som står ­närmast i den här historien, ­säger Helena von Zweigbergk, 53.

Riskerar gå lottlös Författaren och radioprataren Helena von Zweigbergks kamp för att få ta del av arvet efter sin far och styvmor går vidare. Nu ska ärendet tas upp i hovrätten.

Systrarna von Zweigbergks far Jurgen dog 2008 efter en kort tids sjukdom. Han testamenterade allt till sina fem döttrar: ett hus på Fårö, runt en miljon kronor och 300 målningar av Gotlandskonstnären Stig Alyhr.

I syskonens ägo

Men de största tillgångarna kom från hans fru, döttrarnas styvmor, Christine Alyhr. I hennes testamente står det att tillgångarna ska tillfalla Jurgen von Zweigbergk, men när han dör ska allt gå till Stig Alyhr-sällskapet.

Huset, pengarna och målningarna är dock i de fem syskonens ägo. Däribland finns Amelie von Zweigbergk, 45, statssekreterare åt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) och författaren och ­radioprataren Helena von Zweigbergk.

Jurgen von Zweigbergk var journalist på Svenska Dagbladet och chefredaktör för ­Gotlands Allehanda. Han skrev ­boken ”Stig Alyhr – målaren som älskade öar” tillsammans med hustrun.

– Jag tycker att det är uppenbart vem som står närmast i den här historien, säger ­Helena von Zweigbergk.

Har överklagats

Gotlands tingsrätt har gett döttrarna rätt men ärendet har överklagats till Svea hovrätt.

Helena von Zweigbergk ­säger att de kommer respektera rättens beslut och hävdar att den stiftelse som nämns i styvmoderns testamente aldrig har bildats.

Stiftelsen kämpar emot – och oroas över att målningarna ­inte förvaras på ett bra sätt. De har tills den tredje maj på sig att styrka sin bevisning i målet.

Det här handlar tvisten om

Fastigheten Stig Alyhr-gården på Fårö på Gotland.

En konstsamling värderad till 141 000 kronor.

Tillgångar på 1,1 miljoner kronor.

Stig Alyhr (född 1904) var en ­gotländsk konstnär som 1974 gifte sig med Christine Alyhr. Stig Alyhr avled 1995.

Stig Alyhrsällskapet bildades den 15 mars 1997. Enligt stadgarna skulle sällskapets ändamål ­vara att stödja den verksamhet som ­bedrivs på Stig Alyhrgården med Christine Alyhr som inne­havare och drivande kraft.

Christine Alyhr och Jurgen von Zweigbergk gifte sig 1999.

Christine Alyhr dog 2005, ­hennes nye make tre år ­efteråt.