Spelet som gav vapenvila i Syrien
Margot Wallströms samtal kan ha räddat resolutionen
Publicerad 2018-02-25
FN:s säkerhetsråd har enats om vapenvila i Syrien efter långa och intensiva förhandlingar.
In i det sista satte sig Ryssland på tvären.
Då ringde Sveriges utrikesminister Margot Wallström sin ryske kollega.
Enligt källor till Aftonbladet hindrade samtalet Ryssland från att lägga sitt veto.
– Jag önskar att jag kunde säga att det bidrog att jag pratade med Lavrov tidigare i dag, säger hon.
Kraftigt försenade satte sig FN:s säkerhetsråd för en omröstning. Länge såg det ut som om Ryssland skulle lägga in sitt veto. Men efter långa och mödosamma förhandlingar lyckades alltså FN:s säkerhetsråd enas.
Splittrat säkerhetsråd
På lördagskvällen, svensk tid, röstade rådet för en 30 dagar lång humanitär vapenvila i Syrien. Vapenvilan ska träda i kraft inom 72 timmar.
Enligt källor till Aftonbladet spelade Sveriges utrikesminister Margot Wallström en nyckelroll i maktspelet i går.
Sent på eftermiddagen var säkerhetsrådet djupt splittrat. Då ringde Wallström till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i ett sista försök att rädda resolutionen.
Aftonbladet erfar att hon lämnade ett tydligt budskap till Lavrov, hon uppmanade honom att inte lägga in veto om Ryssland vill visa att landet tar ansvar.
Och budskapet verkar ha gått fram. Källor till Aftonbladet säger att Wallströms och Lavrovs samtal var något det pratades om i FN-huset i går kväll.
Margot Wallström själv säger att hon hoppas att samtalet kan ha bidragit.
– Jag önskar att jag kunde säga att det bidrog att jag pratade med min kollega Lavrov tidigare i dag men det är nog större skeenden här också som spelat in, såväl diplomatiskt fotarbete och hårda förhandlingar
i New York som alla kunde ställa upp bakom, säger Wallström till Aftonbladet.
Hur kommer det sig att Ryssland varit så svårövertalat?
– Det är en rad olika formuleringar i texten. Elva gånger tidigare har de inte gått med på det här. Och det beror på att de känt sig segervissa, men nu har trycket ändå blivit så stort.
Margot Wallström var i går optimistisk.
– Jag tror att Assadregimen med stöd av Ryssland hoppas på en militär seger. Men nu kan vi använda oss av en vapenvila och se till att vi följer upp på det politiska spåret, säger hon.
Resolutionen manar till vapenvila i hela Syrien med undantag för insatser mot IS och al-Qaida och grupper med koppling till de två terrorrörelserna.
500 civila dödade
Den senaste veckan har Assadregimen trappat upp bombningarna i östra Ghouta strax utanför
den syriska huvudstaden Damaskus, där drygt 400 000 människor bor.
Sedan den 18 februari har 500 civila dödats i flygattacker. Av dem är åtminstone 121 barn. Ytterligare 2 000 har skadats. Attackerna fortsatte i går och 22 personer dödades, enligt AP. Observatörer uppgav för BBC att nya flygattacker inleddes bara minuter efter att FN:s resolution antagits.
Världssamfundet har tagit till kraftuttryck för att beskriva läget och FN inledde intensiva förhandlingar. Resolutionen har tagits fram av Sverige och Kuwait. Målet var en omröstning om vapenvila redan i torsdags, men den sköts upp gång på gång. Det som har fördröjt omröstningen har framför allt varit Rysslands inställning till ett eld upphör.
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog sa inför omröstningen att FN:s konvojer stod redo att åka in i Syrien med förnödenheter och för att evakuera sjuka och skadade – om resolutionen skulle antas.
Löfven lättad
Även statsminister Stefan Löfven uttryckte i går en stor lättnad efter beskedet och var stolt över den svenska insatsen.
– Det var dags nu, för människorna som lider, men också för FN och säkerhetsrådets legitimitet, sa han till TT.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley riktade i sitt tal efter omröstningen hård kritik mot den syriska regimen och anklagade Ryssland för att ha förhalat FN:s möjligheter att agera, skriver TT.
– Medan de drog ut på förhandlingarna fortsatte bomberna från Assads stridsflyg att falla. Hur många mödrar miste sina barn under de tre dagar det tog för oss att anta den här resolutionen, sa hon enligt AFP.
Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia svarade att det inte är möjligt att nå en omedelbar vapenvila om det inte ”finns konkreta överenskommelser mellan de stridande parterna.”
Enligt brittiska Guardian verkar den syriska regimen ta lätt på resolutionen.
Syriens FN-sändebud Bashar Jaafar hävdar hans regering har rätt att försvara sitt territorium och kommer att ”bekämpa terrorism, var den än är”.