Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Levde lyxliv hos bin Ladin

Publicerad 2012-04-03

Så bjöds svenska kändisarna hem till terrorledarens bror

Agneta Sjödin, Niklas Strömstedt och Martin Timell levde lyxliv i familjen bin Ladins palats.

Det avslöjas i en ny bok om den mytomspunna ­familjen.

– Det var en privat resa, säger Agneta Sjödin.

Martin Timell och hans familj semestrade tillsammans med Niklas Strömstedt och Agneta Sjödin i Bakr bin Ladins lyxpalats i Saudi­arabien 1996.

Svenskarna hade lärt känna Bakr, bror till Usama bin Ladin, under en skidsemester i Åre. När han fick höra att de aldrig hade varit i Egypten blev ­de bjudna på en exklusiv ­semesterresa som slutade i familjens palats i saudi­arabiska Jidda.

I en ny bok, ”Mina år med bin Ladens”, skriver svenska Catrin Streete om sin ­relation till familjen. I början av 1990-talet lärde hon känna bröderna Bakr och ­Saleh, sedan följde ett lyxliv nära familjen under flera år.

Sjöng sånger

Under några dagar 1996 tog hon och Bakr bin Ladin hand om de svenska kändisarna i palatset i Jidda – Usama bin Ladins hemort.

– Det där huset är som en resort. På kvällarna satt vi och pratade och åt gott. Niklas sjöng sånger och vi hade det väldigt trevligt, säger Catrin Streete.

Under vistelsen bodde familjen Timell i en av Bakrs sviter medan Niklas Strömstedt och Agneta­ ­Sjödin, som då var ett par, bodde i gästsviten.

Semestern tillsammans med Bakr och hans medarbetare kantades av lyx. De badade i poolen, åkte jetski, fiskade och var ute med ­katamaranen. På kvällarna besökte de glamorösa shoppingdistrikt, åt sushi och drack saudisk alkoholfri champagne på lyxhotell. Kvinnorna i sällskapet fick välja varsin exklusiv parfym i kristallflaska med silverkapsyl från ett nyöppnat lyxvaruhus.

Agneta Sjödin bekräftar att hon var med på resan, men vill inte uttala sig mer av rädsla för problem om hon flyger till USA.

– Men jag har varit där. Det var en privat resa och det finns inte så mycket mer att säga om det där, säger hon.

”Fantastisk”

Martin Timell ­behöll kontakten med Bakr bin Ladin genom åren. Ett par år senare blev han och ­familjen på nytt inbjudna till palatset och när Bakr var i Sverige umgicks de flitigt.

– Bakr är en fantastisk människa. Han vill verk­ligen förändra, han tittar framåt, för människors och för sitt lands bästa.

Pratade ni något om Usama?

– Jag frågade honom vad som gick snett med hans bror. Man fick egentligen inte prata om det, men jag kunde inte hålla mig. De andra kippade efter andan, men Bakr förklarade skillnaden mellan religiösa och ultrareligiösa i Saudi­arabien. Han berättade om besvikelsen, ja om hur hela situationen uppkommit.

Har du kontakt med Bakr i dag?

– Nej, det tog till stora ­delar slut efter 11 september 2001. Innan dess hade vi mycket kontakt. Han var ­ofta i Sverige och då var han hemma hos oss och hälsade på. Jag hoppas att jag får träffa honom igen.

Boken ”Mina år med bin Ladens” av Cartin Streete och Ingrid Carlqvist släpps på fredag.

Familjen bin Ladin – en av världens rikaste släkter

Familjen bin Ladin är en av världens rikaste släkter. Rikedomen inleddes när Usama bin Ladins far, Mohammed bin Ladin, grundade ett enormt framgångsrikt bygg­företag Saudi bin Ladin ­group. I dag har företaget ­tiotusentals anställda runt om i världen.

När Mohammed bin Ladin dog i en flygolycka 1967 tog äldsta sonen Salem bin Ladin över affärerna. Efter hans död har Bakr bin Ladin räknats som familjens överhuvud. Mohammed bin Ladin fick 54 barn med 22 olika fruar. Usama bin Ladin bröt tidigt med familjen och sågs som det svarta fåret. Efter terrorattentaten i New York 2001 var han världens mest eftersökta man tills han dödades i Pakistan 2011. Totalt består bin Ladin-klanen av uppåt 600 personer. En del arbetar i familje­företaget, andra lever för­hållandevis anonyma liv runt om i världen.

Har besökt Sverige flera gånger

Familjen bin Ladin har ­besökt Sverige vid ett flertal tillfällen. I början av 1970-talet reste familjen runt i Dalarna och bodde på hotell Astoria i Falun. En klassisk familjebild togs framför Büréns herrekipering en solig dag 1971 och publicerades i Falu Kuriren. En av personerna på bilden sägs vara den då 14-årige Usama bin Ladin. Usamas bröder Bakr och Saleh fastnade för Sverige och på 1990-talet reste de hit flera gånger. Bland annat gick de på glamorösa fester i Stockholm, semestrade på Gotland och åkte skidor i Åre.