Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Obamas sändebud vill träffa Reepalu

Publicerad 2012-04-10

I hetluften Malmös S-kommunalråd Ilmar Reepalu har återigen hamnat i bekymmer över sina uttalanden gällande Malmös judar. Nu vill Obamas speciella sändebud träffa honom.

Uppläxningen av Ilmar Reepalu fortsätter.

Den här gången är det president Obamas sändebud i kampen mot antisemitism som begärt ett möte gällande situationen för Malmös judar.

Enligt Sydsvenskan har hon velat träffa det socialdemokratiska kommunalrådet ”under en längre tid”.

Det har bara gått en knapp vecka sedan socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven satte ned foten och utlovade en bättre dialog med den judiska församlingen i Malmö, efter flera mer eller mindre antisemitiska uttalanden av stadens ”starke man” Ilmar Reepalu.

Innan det hade det socialdemokratiska kommunalrådet fått förklara sig för bland annat Mona Sahlin, USA:s Stockholmsambassadör Mark Brzezinski och företrädare för Simon Wiesentahl-centret i Chicago.

Och nu är det alltså Barack Obamas tur att ta Reepalu i örat.

Begärt möte

Om två veckor kommer Hannah Rosenthal, den amerikanske presidentens särskilda sändebud i kampen mot antisemitism, till Kulturen i Lund.

I samband med att hon ska hedra hundraårsminnet av Raoul Wallenbergs födelse har hon begärt ett möte med både Ilmar Reepalu och medlemmar av den judiska församlingen, skriver Sydsvenskan.

– Det är inget som kommit hastigt på. Hon har velat komma hit under en längre tid, säger Julia Janiec, stabschef på kommunalrådsavdelningen i Malmö, till Sydsvenskan.

”Totalt oacceptabelt”

Tidningen skriver att sändebudet personligen vill ”förvissa sig om att det i Malmö inte finns politiker som aktivt uppmuntrar antisemitism, diskriminering och rasism”.

I ett uttalande häromveckan tog Ilmar Reepalu skriftligen avstånd från alla former av antisemitism.

Han kallade det då ”totalt oacceptabelt att judar i Malmö utsätts för attacker och trakasserier”.