Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Förhandlaren Löfven i möte med Judiska centralrådet

Publicerad 2012-04-02

"Vi står stadigt på vår värdegrund"

Stefan Löfven fick användning av sina förhandlingskunskaper när han lyckades få Judiska centralrådet på gott humör igen.

Bakgrunden är Ilmar Reepalus uttalanden om judarna i Malmö.

– Vi står stadigt på vår värdegrund och ideologin om människors lika värde, säger Löfven.

Stefan Löfven efter mötet med Lena Posner Körösi.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin hade bjudit in företrädare för det Judiska centralrådet till partiexpeditionen på Sveavägen 68 i dag.

Mötet kom till efter att centralrådet i ett brev till partiledningen hade uttryckt skarp kritik mot Ilmar Reepalu, S-kommunalråd i Malmö. Detta efter hans kontroversiella uttalanden om att den judiska församlingen i Malmö infiltrerats av sverigedemokrater.

”Ett stort ansvar”

När Stefan Löfven efteråt kom ut tillsammans med Lena Posner Körösi från Judiska centralrådet, rådde samförstånd. Båda slog fast att samtalet hade varit givande och att respekten för minoriteters lika värde och religionsfriheten hade poängterats.

– Vi vill förbättra dialogen med den judiska församlingen i Malmö. Där har Ilmar Reepalu ett stort ansvar. Jag har förtroende för honom, men det är uppenbart att de uttalanden som han har gjort inte har varit bra, säger Löfven.

”Bevisa detta i ord och handling”

Lena Posner Körösi slog i sin tur fast att hon var glad för att partiledningen i Stockholm hade reagerat så snabbt på kritiken. Och hon sa också att hon har förtroende för Löfvens markering av partiets värdegrund.

– Nu återstår det för Ilmar Reepalu att bevisa detta i ord och handling, säger hon.

Stefan Löfven har redan tidigare tagit avstånd från Ilmar Reepalus uttalanden, vilka han också tagit upp med kommunalrådet. Utöver det säger han sig inte ha ställt några krav på Reepalu.

Enligt TT vill också Ilmar Reepalu nu få till ett möte med de judiska företrädarna för att reda ut eventuella missförstånd som kan kvarstå.

Att han skulle vara antisemit avfärdar han dock.

– Antisemitismen är den värsta form av rasism som mänskligheten någonsin har upplevt, säger Reepalu till TT.