Försvarsuppgörelsen är i mål
Publicerad 2015-04-17
Försvarsuppgörelsen är klar - regeringen och M, C och KD har slutligen kommit överens.
Försvaret får ett tillskott på 10,2 miljarder kronor under fem år och en utredning ska se över olika former av försvarssamarbeten, dock inte den svenska alliansfriheten.
Dessutom placeras en särskild stridsgrupp på Gotland.
– Det är en unik, bred och stark plattform inför framtiden, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Vid 11.30 inleddes en presskonferens om försvarsuppgörelsen. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade bland annat att uppgörelsen innebär att försvarets ekonomi stärks med 10,2 miljarder kronor extra till 2020. Man placerar dessutom en särskild stridsgrupp på Gotland 2018 samt förstärker ubåtsjaktsförmågan.
Stridsgruppen på Gotland innefattar 150 soldater i mekaniserat skyttekompani och 80 soldater i stridsvagnskompani.
– Nästa år börjar rekryteringen, det ska vara full fart 2018, säger Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson.
Partierna har också enats om en särskild expertrapport där olika former av samarbete med länder och organisationer ska analyseras.
– Jag känner en stolthet och glädje att vi tillsammans ha lyckats. Det är är viktigt för Sverige, säger Hultqvist.
S: Ingen Natoutredning
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska expertrapporten innefattar bland annat relationen till de nordiska, nordisk-baltiska och bilaterala svensk-finska samarbetena, samt till den transatlantiska länken, FN, EU, OSSE och Nato.
I skrivningen om vad utredningen ska omfatta finns orden: "Analysen ska inte utvärdera den militära alliansfriheten".
Den ska sedan redovisas i form av en skriftlig rapport till regeringen.
Peter Hultqvist betonar att det inte handlar om en "Nato-utredning" utan en fristående säkerhetspolitisk utredning.
– Det är en bred utredning om hela fältet av samarbeten med andra länder och organisationer, säger han.
M: Jo - Natofrågan kommer utredas
Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson, trycker däremot hårt på att Nato-frågan är en stor del av utredningen.
När Aftonbladet träffade honom efter pressträffen sa han:
– Nu står det tydligt att vi tillsätter en expert som ska utreda och i det utredningsdirektivet som kommer finns formuleringar både om medlemskap och Nato och dess för och nackdelar.
Men Peter Hultqvist säger att det inte är en utredning om Nato?
– Jag tror att om ett år kommer man se vem av oss som fick rätt.
Han fortsätter:
– Det står i formuleringen mycket tydligt att vi ska undersöka medlemskap och dess för och nackdelar. Jag tycker att det önskemål vi haft är väl tillgodosätt.
Folkpartiet hoppade av
Förhandlingen mellan regeringen och Allianspartierna har pågått en längre tid. Samtalen har kärvat rejält och i måndags hoppade Folkpartiet av. Men de övriga tre allianspartierna - Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet - fortsatte samtalen med regeringen. Även statsminister Stefan Löfven samt övriga partiers ledare har av och till deltagit i förhandlingarna.
Parterna har varit oense både om hur mycket pengar som ska skjutas till och huruvida en utredning om konsekvenserna av ett Natomedlemskap ska finnas med eller inte. Där har Allianspartierna krävt en utredning medan regeringen hårdnackat kämpat emot.
Parterna nu överens
I går kunde Aftonbladet berätta att parterna närmade sig en lösning. För att lösa Natofrågan tittade man närmare på en utredning av finsk modell som skulle kunna lösa knutarna. Den skulle se över säkerhets- och försvarspolitiska samarbeten, men inte vara en ren Natoutredning.
Enligt vad Aftonbladet erfar är det också vad man nu kommit överens om.
– Det blir ingen Nato-utredning men det finns en överenskommelse mellan regeringens två partier och de tre borgerliga partierna. Folkpartiet står fortsatt utanför och de kommer de fortsätta göra, säger en initierad källa.
Försvaret får ett tillskott på 10,2 miljarder kronor under fem år. Det är rejält mycket högre än regeringens utgångsbud på 6,2 miljarder. Det är också över det "golv" som Moderaterna satt i förhandlingarna på 10 miljarder.
Utredning ska se över försvarssamarbeten
Den utredning som ska genomföras ska tillsättas skyndsamt och i samarbete mellan partierna som står bakom uppgörelsen, vilka tillsammans utgör cirka 75 procent av majoriteten i riksdagen.
– Man ska ge uppdraget till en expert att ta fram en rapport som redogör för olika former av försvarssamarbeten. Analysen ska inte utvärdera den militära alliansfriheten utan gå igenom, precis som den finska utredningen, område för område, säger en källa.
Utredningen ska följas av en analysgrupp där partierna bakom uppgörelsen ska ingå, vilket innebär att Folkpartiet kommer att fortsätta att stå vid sidan om. Det gör även V och SD sedan tidigare.
Enligt vad Aftonbladet erfar menar regeringssidan att utredningen "inte alls ska ses som ett steg mot Natomedlemskap för Sverige."
– Det är den tredje blocköverskridande överenskommelsen på fyra månader. Den görs tillsammans med M, C och KD vilket innebär är att vi också har spräckt Alliansen. Det innebär att vi tar ansvar för försvaret tillsammans. Knuten löstes när vi lyckades enas om en utredning, säger en källa.
FP: Vi är besvikna
Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, som i veckan hoppade av förhandlingarna.
- Den här ekonomiska nivån kommer inte att stärka vår förmåga de kommande åren. Tvärtom finns en risk att den operativa förmågan sjunker. Det är Folkpartiets bedömning att 10.2 miljarder inte matchar det utomordentligt allvarliga omvärldsläge som nu råder. Vi är besvikna, säger han.