Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Sexårig pojke död i drunkningsolycka

Uppdaterad 2015-07-03 | Publicerad 2015-07-02

En sexårig pojke avled efter en drunkningsolycka vid en badplats i Helsingborg på torsdagkvällen.

De senaste dagarna har en rad liknande olyckor inträffat.

– Man ska simma där man bottnar och man ska ha flytväst när man är ute med båten, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

Olyckan inträffade vid Örestrandsbadet, även kallat Fria Bad, i Helsingborg vid 18.30-tiden på torsdagskvällen.

Polis och räddningstjänst skickades till platsen och den sexårige pojken fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Pojkens anhöriga är underrättade.

Flera dödsolyckor

Det senaste dygnet har flera drunkningstillbud med dödlig utgång inträffat på olika håll i landet. På torsdagsförmiddagen avled en kvinna i 85-årsåldern efter att ha hittats livlös i vattnet i Ljunghusen i södra Skåne. En man i 60-årsåldern råkade sent på onsdageftermiddagen ut för en drunkningsolycka i Massetjärn i Mölnlycke utanför Göteborg och avled senare av sina skador.

Bakom de många drunkningstillbuden ligger det fina vädret, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

– Då söker sig många till vatten. Men om alla hade gjort som man ska hade vi sluppit väldigt många drunkningar. Man ska simma längs stranden så att man bottnar, blir man trött sätter man ner en fot och vilar, och man ska ha flytväst när man är ute med båten. Man må vara en duktig simmare, men när man ramlar i ropar man ofta till och då tömmer man lungorna, hamnar långt under ytan och andas ofrivilligt in – och då blir man kvar där.

Fortfarande kallt i vattnet

En annan förklaring till de många olyckorna är att det fortfarande är kallt i vattnet.

– Allt vatten under 28-30 grader är för kroppen kallt vatten. När vi blir nedkylda orkar vi inte, då har vi fullt sjå att hålla näsan och munnen ovanför vattenytan och orkar inte ens ropa på hjälp. När vi sedan inte orkar hålla näsan och munnen ovanför vattenytan sjunker vi och det är det som gör att vi ofta drunknar tyst, säger Anders Wernesten.

Följ ämnen i artikeln