Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Jonathan slets ut ur buss av kontrollant – skadade handen

Publicerad 2015-11-27

Hade giltigt färdbevis men fick inte visa det

På torsdagen skulle Jonathan Westny, 25, på ett viktigt möte. Istället fick han uppsöka sjukhus för sin skadade hand.

”Det sättet ni behandlar era kunder på är helt oacceptabelt”, skriver han i ett öppet brev till Storstockholms Lokaltrafik på Facebook efter ingripandet från en kontrollant.

När Jonathan Westny var på väg från Nacka in till Stockholms innerstad på torsdagseftermiddagen genomfördes en helt vanlig biljettkontroll.

Eftersom han är student var han tvungen att också visa upp giltig studentlegitimation. Då tog han fram plastkortet som precis gått ut – och innan han hann visa upp sin giltiga legitimation på mobilen tog en kontrollant tag i hans redan skadade hand och drog honom av bussen.

–  Jag har väldigt, väldigt ont. Två ben i min hand är helt separerade från varandra och sitter ihop med spikar. Kontrollanten tryckte ganska hårt, säger Jonathan till Aftonbladet.

”Får överklaga om det inte passar”

I ett inlägg på Facebook berättar Jonathan om händelsen. Efter att ha blivit utdragen från bussen fick han en bot i handen på 1 200 kronor. Kontrollanten vägrade ta tillbaka den, trots att han sedan länge hunnit ta fram sin giltiga legitimation.

”'Du får överklaga om det inte passar' fick jag som svar. Det absurda i det hela är att vi stod där i säkert 5-6 minuter efter händelsen i väntan på nästa buss, 12 gånger så lång tid som jag behövde för att få fram min studentlegitimation”, skriver han i inlägget.

– Hela deras beteende kändes märkligt från början. Jag satt inte längst bak i bussen så jag hade lika gärna kunnat få den minut det hade tagit att få upp appen i telefonen, säger Jonathan.

Han har varit i kontakt med SL:s kundtjänst, som endast uppmanat honom att överklaga boten han fick. Än så länge har han inte bestämt sig för om han ska polisanmäla händelsen.

– För mig handlar det om hela behandlingen. Jag vill bara få upprättelse.

SL: ”Låter olämpligt”

SL:s pressansvarige Jesper Pettersson säger till Aftonbladet att Jonathans berättelse tas på allvar.

– Så som det beskrivs så låter det som ett olämpligt agerande, säger han.

I kommentarsfältet på Facebook har SL:s kundtjänst svarat att Jonathans redogörelse skickats vidare till de som är ansvariga och att en arbetsledare kommer kalla kontrollanten till ett samtal om dennes beteende. De har också uppmanat Jonathan att höra av sig igen.

Pettersson menar att liknande klagomål mot kontrollanter förekommer ganska sällan.

– Jag skulle vilja säga att det är ovanligt, men alla är människor och det är klart att även vår personal kan missköta sig.

Om en vecka ska Jonathan röntga sin hand för att se om skadan blivit värre efter händelsen.

– Det känns inte bättre i alla fall.