Majoriteten av svenskarna vill hjälpa

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-06

En majoritet av svenska folket är beredda att hjälpa de människor som flyr.

Bara en av tio säger att de absolut inte vill, visar en ny mätning.

– Det finns en medmänsklighet, en beredskap att hjälpa till just nu, säger Karin Nelsson, analyschef på Sverige tycker.

Det är oroligt i världen och rekordmånga människor är på flykt. Situationen har de senaste dagarna blivit allt mer akut.

Nu är majoriteten, 66 procent, av svenska folket beredda att på ett eller annat sätt hjälpa till. Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker.

– Man ser att folk på Facebook gör någonting praktiskt och då rycks ju fler med, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Undersökningen visar att åtta av tio kan tänka sig att hjälpa genom att skänka kläder och förnödenheter, sju av tio kan tänka sig att skänka pengar och fyra av tio skulle kunna bli stödperson. En av tio kan också tänka sig att ta emot en flykting i hemmet.

En vändpunkt

Engagemanget i sociala medier har varit enormt och enligt Henrik Ekengren Oscarsson brukar det bidra till att fler vill hjälpa.

Enligt honom blir det tydligare vad man själv kan göra om man ser vad andra gör.

– Vi har levt i en fridfull bubbla och inte velat ta in att det just nu är mycket oro och krig i världen. Men det verkar ha skett någon form av vändpunkt för några dagar sedan, säger han.

”Katastrofen är ett faktum”

I onsdags spolades treåriga Alan Kurdis livlösa kropp upp på stranden i turkiska Bodrum. En bild på honom har spridits som en löpeld och enligt Karin Nelsson kan detta ha gjort att många har fått upp ögonen. Att katastrofen blivit mer "verklig".

– Många har nu börjat förstå att katastrofen är ett faktum och menar att vi måste hjälpa till och samla de krafter som finns, säger hon.

Undersökningen visar att svenskarna tycker att flera parter har ansvaret för den rådande flyktingsituationen. Det vilar enligt dem delvis hos EU, FN och UNCHR, men många anser även att flyktingarnas egna hemländer bär ett ansvar.

Lågt förtroende för regeringen

Nästan varannan svensk har lågt förtroende för regeringens sätt att hantera flyktingsituationen. Det kan enligt Karin Nelsson bero på statsminister Stefan Löfvens frånvaro från debatten.

I dag ska han däremot tala i Stockholm när ungdomsförbundens manifestation äger rum för att välkomna flyktingar till Sverige.

– Det är på tiden att han pratar, det upplevs säkert som positivt, säger Karin Nelsson.

Läs hela rapporten här

ANNONS