Margot Wallström vill lyfta Jytte Guteland

Publicerad 2014-05-14

Ex-ministern Margot Wallström (S) blir allt mer aktiv i den socialdemokratiska valrörelsen.

I dag kampanjade hon med EU-kandidaten Jytte Guteland.

– Jag ska vara med inför riksdagsvalet i höst också, säger Margot Wallström.

I början av april öppnade Margot Wallström, 59, för en politisk comeback. Veteranen, som under tio år var minister i flera S-regeringar, lämnade Sverige 1998 för att bli EU-kommissionär och sedan FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig.

En knapp månad efter beskedet talade Wallström på första maj, vilket var första gången på flera år. I dag tog hon ytterligare ett kliv in i den pågående valrörelsen när hon var ute och kampanjade med Jytte Guteland, 34, tidigare SSU-ordförande som står som trea på S-listan inför EU-valet den 25 maj.

Besökte skola och universitet

Tillsammans besökte de Tumba Gymnasium och åkte senare vidare till Uppsala universitet. Wallström berättade att hon kommer att kryssa för Gutelands namn när hon ska gå och rösta.

– Hon tar sig an de viktigaste frågorna. Det handlar om miljön, människors lika värde och jobben och hon kan det väldigt bra. Hon har dessutom ett antal hjärtefrågor som hon gör till sina profilfrågor, det tror jag är bra, en rejält styrka, säger Margot Wallström.

Själv tror ex-ministern att hon kan bidra med en hel del erfarenhet i Gutelands kampanj.

– Jag har mycket kunskaper som jag fått under många år i politiken och i EU-sammanhang. Det hoppas jag kan komma till nytta.

Margot Wallström meddelade också att hon även kommer att vara delaktig i den socialdemokratiska valrörelsen inför riksdagsvalet den 14 september. Men vad som händer efter en eventuell valseger vill hon inte gå in på.

– Efter valet hoppas jag vi firar en valseger. Sedan vet ingen människa vad det blir, vi får se.

"Ovärderlig kunskap"

Jytte Guteland menar att Wallströms medverkan är ovärderlig för henne.

– Jag som vill arbeta med frågor som rör miljö och mänskliga rättigheter, det är klart att en person som Margot med den erfarenhet hon har ger mig mycket kunskap, säger hon.

Men även Guteland är fåordig när det gäller Margot Wallströms framtida roll inom partiet.

– Men låt mig säga så här. En person som Margot är en dröm att ha i väldigt många sammanhang.

Förutom Wallström har Jytte Guteland en lång lista av gamla S-profiler som öppet gett henne sitt stöd under hennes kampanj.

Stöd av fler S-profiler

Det handlar om diplomaten Thomas Hammarberg, som senast var Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Men även nuvarnade EU-parlamentarikern Åsa Westlund, ex-parlamentarikern Inger Segelström, f.d. finansministern och generaldirektören i EU Allan Larsson och ex-ministern och diplomaten Pierre Schori finns i Gutelands nätverk.

– Det är väldigt bra att få råd om hur saker gjorts tidigare och vad man inte ska göra igen. Men även att få perspektiv från personer som har en sakkunskap, som har fördjupat sig i olika frågor, säger Jytte Guteland.

Följ ämnen i artikeln