”FI:s framgångar stressar dem”

Publicerad 2014-05-14

Aftonbladets politiska kommentator ger sin syn på debatten i Partiprogrammet mellan Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S).

Vad tyckte du om debatten?

– Det var fart i debatten och den var jämn. Kampen om finansministerposten är viktig, det är den tyngsta posten i regeringen efter statsministern. Även om väljarna inte rankar statens finanser som allra viktigast ligger det under ytan att man vill ha lugn och ro på det ekonomiska området.

De diskuterade ungdomsjobb och bostäder, men även hel del jämställdhet. Hur märktes det att frågan är het?

– Det var väldigt intressant att Magdalena Andersson tog upp att hon företräder ett feministiskt parti och att hon vill ha en feministisk regering. Det är uppenbart att S känner sig väldigt hotade av det missnöje som funnits bland de kvinnodominerade facken, vilket Aftonbladet avslöjade för några veckor sedan. Men även av framgångarna för Feministiskt initiativ stressar dem, för de tar röster från S och inte Alliansen.

Hur stark är Anders Borg och regeringen när det gäller jämställdhet?

– De ligger sämre till i alla opinionsmätningar, så det är klart de vill ha fler kvinnliga röster. Men Moderaterna har en väldigt manlig profil i sin väljarkår. Borg är en uttalad feminist och skulle säkert göra gott för sitt parti om han poängterade det också. Men det är inte alla moderater som tycker feminism är toppen, därför använder han sakargument i stället.

Följ ämnen i artikeln