Flickan hade blåtira och skador på benen

Publicerad 2014-05-02

En granne larmade polisen i påskas om att den 8-åriga flickan hade misshandlats.

I onsdags dog flickan på Karlskrona sjukhus  – två personer är anhållna misstänkta för mord.

Två dygn har gått sedan flickan dog och ännu har inte hennes föräldrar fått dödsbudet.

I onsdags larmades polis och ambulans till bostaden i Karlskrona.

Flickan fördes svårt skadad till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Den åttaåriga flickan kom ensam till Sverige förra året och i augusti 2013 började hon årskurs två i en skola i Karlskrona.

Sedan i höstas har hon bott i lägenheten i samma kommun.

Flickan hade blåtira

En granne beskriver att flickan blivit tystlåten sedan hon flyttade in, skriver Blekinge Läns Tidning.

På långfredagen mötte grannen flickan i hissen och larmade polisen. Flickan hade en blåtira och skador på benen.

– Hon var så illa slagen att hon inte kunde gå, säger grannen till Blekinge Läns Tidning.

Grannen larmade polisen. En polisman i Karlskrona ringde sedan upp henne för att kontrollera uppgifterna.

– Polismannen ringer upp uppgiftslämnaren och utifrån de uppgifter han får skriver han ett pm och gör en dragning för de befäl som är i tjänst, säger Lotta Hansson, pressinformatör vid Blekingepolisen till Aftonbladet.

Polisen upprättar ingen polisanmälan utan agerade enligt Lotta Hansson enligt de rutiner som finns kring ärenden som rör ”allmän orosanmälan”.

– De uppgifter han får menar han inte är tillräckligt. Det finns ingen konkret misstanke om brott som faller in under det som krävs för allmänt åtal, säger Lotta Hansson.

Anmält till riksenheten för polismål

Men polisen kontaktade inte socialtjänsten innan pm:et skickades.

– Polisen tog ingen kontakt innan man skickade faxet. Nu utreder vi vad som hände efter att det kom in till oss, säger Anette Gladher, tillförordnad socialchef i Karlskrona till TT.

Gladher uppger till TT att en muntlig kontakt ska göras med socialtjänsten innan ett fax skickas eftersom det kan innehålla känsliga personuppgifter och det behövs en försäkran om att faxet tas emot av en behörig person.

Faxet som polisen skickade diarieförs hos kommunen på tisdagen efter påskhelgen och på onsdagen den 23 april tilldelades pm:et en handläggare på socialförvaltningen.

Polisen i Blekinge har nu begärt en oberoende granskning efter den åttaåriga flickans död, skriver TT. En anmälan har skickats till Riksenheten för polismål i Malmö.

Inte nått föräldrarna

I samband med att flickan kom till Sverige inledde socialtjänsten en utredning för att utse en vårdnadshavare åt henne. I januari i år avslutades utredningen och tingsrätten i Karlskrona utsåg en av flickans släktingar som vårdnadshavare, skriver Blekinge Läns Tidning.

Två dygn har gått sedan flickan avled på sjukhuset i Karlskrona. Men ännu har hennes föräldrar inte fått dödsbudet.

– Nej, ännu inte så vitt jag vet, säger Lotta Hansson.

– Vi arbetar med detta. Vi jobbar med ambassader och UD om detta, säger hon.

Krisarbete på skolan

På skolan i Karlskrona där flickan gick inleds ett krisarbete för att informera eleverna om vad som hänt. I dag är det studiedag på skolan, men enligt TT kommer skolledningen att informera de elever och den personal som är på fritids i dag.

– Det här är fruktansvärt. Vi har möte strax och ska försöka prata med de runt 20 barn som finns här i dag. Det är viktigt att möta deras tankar, säger skolans rektorn till TT,

På måndag kommer resten av skolans cirka 180 elever till skolan igen.

– Vi har hjälp av krisgrupper, så att barn och personal får en möjlighet att prata och tänka. Det här kommer ta lång tid och vi måste se till att alla får stöd, säger rektorn till TT.