Var ligger EU-parlamentet?

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-05-12

Aftonbladets
valkompass

Frågan kan tyckas simpel men svaret är inte solklart.

Parlamentets säte ligger i franska Strasbourg där leda­möterna enligt EU:s fördrag ska träffas tolv gånger om året till så kallade plenarmöten.

Men frågar man ledamöterna själva skulle de sannolikt säga att belgiska Bryssel är parlamentets hemort. Där hålls plenar­möten, det vill säga hela parlamentet träffas, sex gånger per år, vanligen två dagar i sträck.

I parlamentets stora byggnad i Bryssel träffas också de 20 utskotten och de tillfälliga kommittéerna liksom partigrupperna.

Parlamentet har dessutom 6 500 anställda, många av dem tolkar, men administrationens huvudort är Luxemburg.

Ledamöterna avskyr den dyra och besvärliga flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg och flera försök har gjorts för att få stopp på den. Nuvarande EU-kommissionären Cecilia Malmström samlade som parlamentsledamot ihop över en miljon namnunderskrifter under mottot ”one seat”, ett säte.

Men hittills har Frankrike bekämpat alla planer som skulle leda till att den enda stora EU-­institution på franskt territorium ska flytta.

Strasbourg ligger i Alsace, på tyska Elsass, vilket många uppfattar som en viktig symbolisk markering för fredsprojektet EU. Alsace övergick till Tyskland efter fransk-tyska kriget 1870–1871. Efter första världskriget blev det åter franskt.

Följ ämnen i artikeln