Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ostkakan är räddad - åtminstone till i maj

Uppdaterad 2014-02-19 | Publicerad 2014-02-18

Ostkakan och försäljningen av opastöriserad mjölk är räddad. Åtminstone tills i maj.

– Vi har tagit till oss av kritiken och gör nu en fördjupad utredning, säger Mats Lindblad vid Livsmedelverket.

Det var i september förra året som ostkakan hamnade i onåd hos Livsmedelsverket. Verket föreslog då ett förbud mot gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk direkt till konsumenterna. Ett förslag som skulle sätta käppar i hjulen för de som på egen hand vill baka den traditionella rätten på opastöriserad mjölk från den lokala gården.

Ehec är boven i dramat

Anledningen till ett eventuellt förbud är att mjölken kan innehålla smitta av bakterierna Campylobakter och ehec.

– De kan i värsta fall ge njurskador och dödsfall hos barn och äldre, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare vid Livsmedelsverket.

Men förslaget stötte på stor patrull ute i landet och den centerpartistiska riksdagsledamoten Per Åsling tog strid mot förbudet. Han samlade till krismöte i riksdagen och stödde den centerpartistiska aktionsgruppen "Bonnkärringarna" i sin kamp att få tillaga kakan efter traditionsenligt recept.

– Jag tycker att det handlar om överförmynderi. Matproduktion byggd på opastöriserad mjölk har funnits i alla tider. Nu riskerar en omtyckt gammal tradition att gå i graven, sade han då till Aftonbladet.

Beslutet skjuts upp

Idag kom så beskedet från Livsmedelsverket. Ostkakeälskare kan andas ut, åtminstone tills i maj.

– Vi har tagit till oss av alla synpunkter som kommit in och vill göra en fördjupad utredning, säger Mats Lindblad.

Men Per Åsling ser redan beslutet som en seger.

– Centerpartiet tog fighten för landsbygden, matkulturen och det lokala näringslivet. Vi vann slaget om ostkakan, säger Per Åsling.

Åtgärder som ska utredas är skärpta hygienkrav, skärpta krav på företagens egen kontroll och provtagning, förstärkt kontroll från myndigheterna samt vilka effekter som kan uppnås genom krav på märkning av mjölken och information till konsumenterna. Slutgiltigt besked i frågan väntas komma i maj.