Misstänkt bomb vid tidningsredaktion

Publicerad 2014-01-23

Polisens bombtekniker har förstört ett misstänkt paket som inkommit till tidningen GT:s redaktion.

Föremålet var adresserat till Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson samt till GT:s chefredaktör Frida Boisen.

– ”Sverige är ett rasistiskt land”, skrev jag i en krönika tidigare och det citatet var med, säger Frida Boisen om texten på lådan.

Klockan 13.15 fick polisen in ett larm om ett misstänkt paket i anslutning till tidningen GT:s redaktion vid Kungstorget i Göteborg.

Enligt Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson var paketet adresserat till honom och GT:s chefredaktör Frida Boisen:

– Och eftersom det uppfattades som hotfullt – och vaksamheten är extra hög eftersom det varit en tidigare incident som polisen utreder – så kontaktade vi polisen som beslöt att utrymma fastigheten.

Evakuerade snabbt

Frida Boisen berättar att ett citat från en krönika hon skrev i höstas fanns påklistrat på den misstänkta lådan.

– ”Sverige är ett rasistiskt land”, skrev jag i en krönika tidigare och det citatet var med.

När polisen kom till platsen spärrades Kungstorget av och GT:s redaktion evakuerades snabbt. Även TV4:s redaktion i samma hus samt ett antal restauranger, en stor biograf och andra kontor utrymdes.

– Vi tar de åtgärder vi alltid tar, vi tar det på största allvar, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Dov smäll

Vid 15-tiden var polisens bombgrupp på plats med en fjärrstyrd robot – och omkring en halvtimme senare hördes en dov smäll från byggnaden, skriver TT.

– Jag tror att jag nyss hörde knallen när de sköt det här paketet, säger Frida Boisen klockan 15.50.

Enligt Jenny Widén vid polisens informationsenhet innehöll lådan inget explosivt material.

Vid 16-tiden hävdes avspärrningarna på Kungstorget.

Frida Boisen till Aftonbladet:

– Helt plötsligt stod det ett mystiskt paket vid receptionen. Ingen såg det levereras. Polisen kom hit och tog det på största allvar och tog hit bombexperter. De sköt vatten på paketet och ville att vi skulle evakuera fastigheten.

– Det var ingen bomb och det känns bra. Sedan är det förstås tråkigt att någon försöker störa vår verksamhet.

Har ni någon teori om vem eller vilka som ligger bakom?

– Ja, men jag vill inte gå in på det just nu. Jag har fått lite indikationer på vad det kan vara.

– Klart att folk här blir uppskakade och tycker att det är obehagligt. Vi har ställt fram lite mackor och försöker göra det lite mysigt. Det redaktionella arbetet fortsätter som vanligt nu.

– Innehållet i paketet var ju inte en bomb, men det som var i är ju föremål för en polisutredning. Jag kan inte säga vad det var.

– Men nu känns allt tryggt och säkert igen.