Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Matteläraren Michael Landsberry är hjälten i skolskjutningen

Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-10-21

Skolskytten var bara 13 eller 14 år

Matteläraren Michael Landsberry är hjälten i dramat i Reno i USA.

Han sköts ihjäl av tonårspojken – när han försökte stoppa skolskjutningen.

– Han kunde ha duckat och gömt sig, men han gjorde inte det för det är inte sådan han är, säger hans svägerska Chanda Landsberry till The Reno Gazette-Journal.

Michael Landsberry beskrivs som en av skolans mest populära lärare. Elever har tidigare berättat hur han kom springande till platsen när de första skotten hördes på måndagen klockan 17 svensk tid.

– Vi hörde en smäll, det var en hög smäll, alla skrek och vår lärare kom för att se vad som hände, säger ögonvittnet Kyle Nucum, 13, till Reno Gazette Journal.

Han fortsätter:

– Jag trodde först att det var en smällare, men eleven riktade ett vapen mot läraren som sa att han skulle sätta ner det. Studenten sköt mot läraren, läraren föll och alla sprang därifrån.

Svägerskan: Jag är inte förvånad

Även polisen beskriver läraren med hyllningsord.

– Som jag förstår det är han en hjälte. Vi vet att han försökte förhindra det, säger den lokala polischefen Tom Robinson.

Sent på måndagskvällen uttalade sig hans svägerska om skjutningen. Hon är inte förvånad över att Michael försökte förhindra skjutningen.

– Det förvånar mig inte alls att höra att han försökte skydda de där barnen. Han kunde ha duckat och gömt sig, men han gjorde inte det för det är inte sådan han här, säger Chanda Landsberry till The Reno Gazette-Journal.

Två döda - två skadade

Nyhetsbyrån AP uppger att läraren dog av skottskadorna.

Pojken som sköt honom ska sedan ha skjutit sig själv.

Ytterligare två tonårspojkar vårdas på sjukhus. Sent på måndagskvällen svensk tid beskrevs tillståndet fortfarande som kritiskt för en av pojkarna.

Motivet är fortfarande okänt. Däremot blev flera elever på skolan ögonvittnen till skjutningen – och de hörde vad pojken sa när han sköt:

”Du förstörde mitt liv och nu ska jag förstöra ditt”, ska den unga eleven ha sagt innan han dödade läraren, enligt Kyle Nucum, som den lokala journalisten Siobhan McAndrew, reporter på Reno Gazette-Journal, citerar på Twitter.

En annan elev ska ha berättat att skytten sa: ”Varför retar ni mig? Varför skrattar ni åt mig?”.

Skytten bar skoluniform och ska ha siktat mot flera elever, berättar flera av dem för McAndrew. Enligt AP var skytten 13 eller 14 år gammal.

Skolan stängd hela veckan

Skolan Sparks Middle School, belägen i Sparks öster om Reno, har nu stängts för resten av veckan. De 630 eleverna har evakuerats. Även den närliggande skolan Agnes Risley Elementary School har stängts. Skolornas skjutsades till en närliggande skola för elever i gymnasieåldern, där deras föräldrar uppmanades att komma och hämta dem.

Skjutningen inträffade vid åttatiden på morgonen, det vill säga strax före klockan 17 svensk tid, precis när eleverna hade kommit till skolan och väntade på att lektionerna skulle börja.

Så fort medierna började rapportera om skjutningen skyndade flera föräldrar till skolan för att ta hand om sina barn.

– Man är redo att gå till jobbet och hör det här på nyheterna. Det första man tänker på är sin son och familjen, säger Avber Lopez, en av flera föräldrar som skyndade till skolan för att skydda sina barn.