”Extremt pinsamt för Obama”

Att president Obama förnekar att USA avlyssnat Merkels mobil kan vara en ren lögn.

Han kan knappast erkänna att USA tjuvlyssnat på en av sina främsta allierade under hans tid i Vita huset.

Avslöjandet undergräver tilltron och kan under lång tid störa relationerna mellan USA och Europa.

När Vita huset förnekade uppgifterna är det viktigt att titta på formuleringen från Obamas presstalesman. Han sa att USA inte avlyssnar och inte kommer att avlyssna Merkel.

Men han undvek att garantera att ingen avlyssning skett bakåt i tiden.

Det faktum att Merkel överhuvudtaget ringde upp Obama och konfronterade honom med uppgifterna visar att hon tror de är sanna. Antagandet stärks ytterligare av ett, för att vara Merkel, mycket kraftfullt uttalande via sin presstalesman.

– Skulle det här stämma anser jag det vara helt oacceptabelt och ett allvarligt förtroendebrott. Det måste i så fall upphöra genast.

Extremt pinsamt

Den här typen av avlyssning är extra känslig för Merkel som växte upp i kommunistiska Östtyskland där säkerhetstjänsten Stasi ägnade sig åt extrem övervakning av medborgarna. Att nu utsättas för samma behandling från "världens största demokrati" och en av sina närmaste vänner i världspolitiken måste vara en ren chock för Merkel.

Redan i somras när skandalen om den amerikanska underrättelsetjänsten NSA massavlyssning avslöjades var Tyskland ett av de länder som reagerade hårdast.

Då handlade om att massavlyssning av tyska medborgare skulle ha skett. Merkel förnekade att hon känt till eller gett grönt ljus för någon sådan. Hon skickade upprepade gånger sin inrikesminister till Washington för att få svar.

Jag befann mig själv i Tyskland då och kunde konstatera att de tyska tidningarna och tv-showerna svämmade över om avlyssningen men ägnade nästan inget utrymme alls åt valrörelsen som då pågick.

För Obama är det här extremt pinsamt. Han har den senaste tiden tvingats leverera den ena ursäkten efter den andra. Bara häromdagen satt han i telefon och tvingades försäkra Frankrikes president Hollande att USA inte avlyssnar honom eller några andra fransmän. Detta efter avslöjanden i Le Monde att NSA avlyssnat 70 miljoner telefonsamtal under en månad i början av året, bland annat i syfte att avslöja terrorister. Men bland de avlyssnade fanns även näringslivstoppar och politiker.

Allvarliga följder

Tidigare har avslöjats att USA avlyssnat Mexikos nuvarande och förre president och dessutom hackat den senares e-post. Brasiliens president Dilma Rousseff ställde in ett besök i Vita huset sedan det avslöjats att även hon avlyssnats.

Avlyssningsskandalen utvecklas till en allt svårare huvudvärk för Obama när det visar sig att det är flera av sina främsta vänner som USA avlyssnat. Tilliten mellan dessa länder och USA kommer att få sig en allvarlig knäck.

Vilket kan få allvarliga följder på en rad områden.

USA och Europa håller just nu på att förhandla fram en ekonomisk frizon mellan länderna. Förhandlingar som Merkel knappast kommer att snabba på efter den här affären.

Skandalen som drogs igång av visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden växer hela tiden. Via olika medier portionerar han hela tiden ut nya uppgifter.

USA har försökt framställa Snowden som en simpel spion som lämnat uppgifter som hjälper USA:s "fiender" och äventyrar USA nationella säkerhet. De vill ha honom utlämnad från Ryssland och ställa honom inför rätta för spioneri.

Men för varje nytt avslöjande framstår Snowden för alltfler som en hjälte och en samhällets nyttiga städgumma som avslöjar missförhålladen. En man som borde få medalj istället för ett långt fängelsestraff.

ANNONS