Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Döms till 12 år

Uppdaterad 2011-06-16 | Publicerad 2011-06-15

Under onsdagen föll domen mot Niklas Eliasson

Han har redan erkänt en överfallsvåg mot kvinnor som gör honom till en av de värsta serivåldtäktsmännen i Sveriges historia.

På onsdagen dömdes Niklas Eliasson till 12 års fängelse.

Han ska även även betala ett skadestånd till offren på drygt 780 000 kronor.

NÖJD ÖVER BESLUTET Serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson har genomgått en rättpsykiatrisk undersökning som visar att han inte var psykiskt sjuk när han utförde våldtäkterna.

Eliasson döms till 12 års fängelse för bland annat två fall av grov våldtäkt.

Men två fall av försök till våldtäkt ogillas.

Hoppades på 14 år

Åklagare Pia Åsberg hade yrkat på 14 års fängelse. Hon menar att överfallen har präglats av hänsynslöshet. Att brotten har föregåtts av noggrann planering och att det varit fara för offrens liv och hälsa.

Eliassons advokat Margareta Arvidsson har precis läst domen när Aftonbladet når henne och är på väg till sin klient med den.

– Vi ska gå igenom den ordentligt tillsammans. Om vi kommer att överklaga har vi inte tagit ställning till än, säger hon.

Börjar komma till insikt

Niklas Eliasson vill i fängelset få vård och hjälp att komma till insikt om varför han begått den långa serien av sexbrott. Han har under de många och långa förhören endast kunnat förklara sitt beteende med att en röst i huvudet styrt honom och uppmanat honom att "ta henne" och att "våldta".

Men redan nu, under tiden i häktet och under den rättspsykiatriska undersökningen, har han börjat förstå sitt beteende lite mer enligt advokaten.

– Hittills har det han gjort varit ett frågetecken men nu har han börjat komma till insikt, säger Arvidsson.

Råa överfall

Det är drygt ett halvår sedan Niklas Eliasson, 24, greps på en toalett i en källare i Örebro misstänkt för att vara den man som överfallit kvinnor i Örebro under flera års tid.

Eliassons överfallsserie inleddes 2005, då han bara var 19 år gammal. Överfallen har varit mycket råa med inslag av kraftigt våld. Niklas Eliasson har vid flera av överfallen kommit cyklande på sin cykel och attackerat kvinnorna med fart och kraft.

Offren rädda att gå ut själva

Hans första offer, en kvinna som han försökte våldta i Hagaparken i Örebro år 2005, berättade under rättegången hur hon haft mardrömmar om "våldtäkter och mord" efter det inträffade.

Flera av offren berättar hur de än i dag känner stort obehag när de går ut själva. Många av dem har tvingats vara sjukskrivna och har drabbats av stor ångest.

Under rättegången vittnade de om hur de under överfallen kände sig totalt maktlösa och hur Eliasson hotade att "skära dem" om de gjorde motstånd.