Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hur långt törs världen gå i sitt stöd till rebellerna

Vapenhjälp är ett brott mot embargot

Ska omvärlden förse rebellerna med vapen så att de kan störta Gaddafi?

Oppositionen har återtagit oljerika östra Libyen men har troligen inte den arsenal som behövs för att ge diktatorn respass.

Hur långt törs världen gå i sitt stöd?

Frågan diskuteras just nu intensivt runtom i världens huvudstäder. Alla - eller nästan alla - vill bli av med Gaddafi men det måste ske på rätt sätt.

Problemet är att FN-resolutionen bara ger omvärlden ett enda uppdrag; att skydda civilbefolkningen.

Om Natoländerna förser demokratiaktivisterna med vapen med vars hjälp de jagar bort tyrannen blir intrycket att de går mycket längre. Det kan se ut som väst indirekt störtar ledaren i ännu ett muslimskt land. Precisr som när USA plockade bort Iraks Saddam Hussein.

Det är en bild som USA och övriga Natoländer till varje pris vill undvika. Då riskerar de att få en ny svekdebatt på halsen.

I det ljuset ska man se den brittiske försvarsministerns Liam Fox försäkran.

– Vi beväpnar inte rebellerna, lovar han. Vi har inga planer på att ge rebellerna några vapen.

Riksrätt

Frågan är känslig. Inte minst därför att det existerar ett vapenembargo som gäller hela Libyen. Att sälja vapen till rebellerna vore ett brott mot det förbudet.

Flera länder tycker redan att väst går för långt i sitt stöd till oppositionen. Ryssland, Kina och Tyskland hör till de kritiker Nato ändå måste lyssna på.

President Barack Obama är dessutom hårt ansatt på hemmaplan. Kritikerna från båda partierna anser att han i praktiken fört landet i krig utan att först skaffa sig stöd för aktionen i kongressen. Det finns demokrater som vill gå så långt som att ställa presidenten inför riksrätt.

Kritikerna har åtminstone en poäng. Om Nato öppet eller dolt förser rebellerna med vapen; hur vet man att det är ett demokratiuppror som man stöder?

Försvagar USA

Vi vet väldigt lite om Gaddafimotståndarna som tagit makten i östra Libyen. Vad vill de? Vilken framtid går Libyen tillmötes?

Framförallt många amerikaner fruktar att det som kommer i Gaddafis ställe är en islamsk stat som är minst lika fientlig till Israel och USA som han är.

Kritikerna är ense om en sak. Om resultatet av den numera Nato-ledda flygförbudszonen över Libyen blir att Gaddafi sitter kvar så försvagar det USA:s anseende som supermakt.