Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Hjältarna på Fukushima: ”Vi ska dö”

Publicerad 2011-04-01

Redo att dö Arbetarna på Fukushima ”vet att det är omöjligt att de inte har utsatts för dödliga doser av strålning” säger mamman till en av dem, till Fox News.

De har jobbat dygnet runt i tre veckor.

Och hjältarna på kärnkraftverket Fukushima är plågsamt medvetna om priset för sitt arbete:

Deras liv.

– De är beredda att dö för vårt land, säger mamman till en av arbetarna.

Reaktor 4 Tepco släppte i dag den här bilden för att visa skadorna på reaktor 4 på Fukushima.

Det är mamman till en av de 50 anställda på Fukushima som med hjälp av en tolk genomfört en känslomässig intervju med den amerikanska kanalen Fox News.

”Beredd att dö”

I den säger hon att henne 32-årige son vet att han kommer att dö.

– Min son och hans kollegor har diskuterat det här mycket och länge. De är beredda att dö för vårt land.

Hon säger att alla 50 är fullständigt medvetna om vilka höga doser av radioaktiv strålning som de utsatts för dagligen sedan den massiva jordbävningen och tsunamin drabbade landet fredagen den 11 mars. men att de ändå valt att stanna, för att försöka förhindra en total katastrof.

– Han sa till mig att de alla har accepterat att det är oundvikligt att de kan dö, inom veckor eller månader. De vet att det är omöjligt att de inte har utsatts för dödliga doser av strålning, säger hon till Fox News.

Kvinnan visade inte sitt ansikte under intervjun, då kärnkraftbolaget Tepco sagt åt anhöriga till de anställda att inte prata med media för att undvika panik.

Fyra stavar förstörda

De 50 anställda har under lång tid benämns som ”Fukushimas hjältar” för sina försök att stoppa härdsmältan.

Men kampen är hård.

Så sent som igår berättade kärnkraftbolagets vd Tsunehisa Katsumata, efter att han gjort en djup bugning och bett om ursäkt till alla drabbade, att fyra av stavarna på kärnkraftverkets reaktorer, som innehåller radioaktiva material, är fullständigt förstörda och aldrig kommer att kunna användas igen.

– Vi har inte lyckats kyla reaktorerna, men vi lägger ned maximal kraft på att försöka stabilisera dem, sa han under en presskonferens i Tokyo, skriver Daily Mail.