Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Pippis gripande hyllning till Astrid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-03-09

Inger Nilsson började gråta under sitt tal

Inger Nilsson var rädd att hon inte skulle klara av att hålla sitt tal till Astrid Lindgren.

- Jag började gråta redan när de spelade första stycket ur musiken till Bröderna Lejonhjärta. Då tänkte jag att det här går aldrig.

DU FATTAS OSS, ASTRID Inger Nilsson, hela världens Pippi Långstrump, samtalar med Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Inger NIlsson var orolig för hur det skulle gå att hålla tal. Tårarna flödade under gudstjänsten i den fullsatta kyrkan. "Det gick bra ända till slutet av talet, då blev det lite gråtigt. Men ska man gråta är det på begravningar man får göra det."

Första gången Inger Nilsson, 42, höll tal var när hennes föräldrar fyllde 40 år. Andra gången var i går.

- Jag ville hålla talet till Astrid. Det kändes rätt, säger hon.

Hon tackade Astrid för rollen som Pippi

Astrid Lindgren har färgat

Inger Nilssons liv. I mer än 30 år har skådespelerskan Inger Nilsson levt med en roll som Astrid Lindgren skapat: Pippi rödtott. Pippi starkarm. Pippi Långstrump.

Många gånger har hon varit trött på den rollen. Men det har gått över nu.

Hon slutade sitt tal med att tacka för att hon fick spela Pippi på film.

Inger Nilsson var orolig för hur det skulle gå, särskilt som tårarna flödade under hela gudstjänsten. Och hon var nervös, för en gångs skull var inte allt inrepeterat.

- Det gick bra ända till slutet av talet, då blev det lite gråtigt. Men ska man gråta är det på begravningar man får göra det.

"Det privata blev väldigt offentligt"

Det var Inger Nilsson själv som vände sig till familjen och bad att få hålla tal under begravningsgudstjänsten. Inför en fullsatt kyrka pratade hon med Astrid, om Astrid.

- Det som kändes väldigt privat blev plötsligt väldigt offentligt.

Vilket är ditt starkaste minne av Astrid Lindgren?

- Det är nog allt det som jag berättade om i talet, att hon hade en förmåga att lyfta andra människor, att hon kunde få andra att må väldigt bra. Jag har nog bara träffat en enda sådan människa i mitt liv, säger Inger Nilsson.

Christina Vallgren