Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Första mötet på tio år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-21

Regeringen och oppositionen eniga om att inleda krissamtal

President Robert Mugabe, sida vid sida med leende oppositionsledarna Morgan Tsvangirai, till höger, Arthur Mutambara, till vänster.

Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai enades på måndagen skriftligen om att diskutera ett slut på landets politiska kris.

Mugabe lovade också att Zimbabwes grundlag ska ändras.

Men Birger Nordström, Afrikagrupperna, ställer sig tveksam till utgången.

Presidenten förklarade att hans regeringsparti Zanu-PF och Tsvangirais MDC (Rörelsen för demokratisk förändring) är helt överens om vikten av att landet delvis får en ny författning.

Den ingångna överenskommelsen, benämnd ”PM om enighet”, är ett ramavtal för formella förhandlingar om en maktdelning avsedd att bilägga landets djupa politiska och ekonomiska kris.

Handslag

Mötet var det första på ett årtionde mellan de båda politiska motståndarna, som allmänt anses ha mycket svårt för varandra. Sedan namnteckningarna fästs på papperet skakade Mugabe och Tsvangirai ändå hand.

Båda har krävt att bli betraktade som Zimbabwes president, och omvärldens press på dem att börja förhandla har varit mycket hård. De förhandlingar som nu ska stunda väntas också bli extremt besvärliga.

Sydafrika deltog

Avtalet skrevs under på hotellet Rainbow Towers i huvudstaden Harare vid en ceremoni där också Sydafrikas president Thabo Mbeki var med.

Mbeki har länge försökt medla mellan Mugabe och oppositionen på uppdrag av den afrikanska samarbetsorganisationen SADC, och på måndagen sade han att alla parter i Zimbabwe nu vill ha slut på den kris som landets president- och parlamentsval i mars utlöste.

”Fast beslutna”

Enligt Mbeki förbinder sig parterna med den underskrivna överenskommelsen att ”arbeta intensivt för att försöka slutföra förhandlingar så snart som möjligt”.

– Samtliga parter i Zimbabwe inser vikten av de frågor som de ska diskutera och alla är fast beslutna att snarast möjligt fullborda denna process, tillade han.

Birger Nordström, före detta koordinatör för Afrikagrupperna i Zimbabwe, ser med tillförsikt på dagens möte, men vågar inte tro på en förändring förrän han ser den.

"Avvakta med optimismen"

– Jag tror att man får avvakta med optimismen. Det är ett fall framåt, men än så länge har man – som Tsvangirai uttryckte det – bara beslutat hur man ska gå framåt. Man har inte kommit fram till några kompromisser.

Mugabe har, påpekar Birger Nordström, aldrig någonsin varit benägen att förhandla bort sin makt.

– Jag tror tyvärr inte att han är det nu heller. Han såg i och för sig väldigt pressad ut, möjligen finns det ett tryck på honom nu. Ekonomin är körd i botten och en fjärdedel av befolkningen har lämnat landet. Men nej, jag tror inte att de här förhandlingarna kommer att leda någonstans.

Diplomati inte fungerat hittills

Han gissar att de samtal som nu ska inledas kommer att fortgå hela året.

– De nämnde två veckor, men det tror jag inte på.

Gör omvärlden rätt i att fokusera på diplomatin?

– Nej, det har ju inte fungerat hittills. Det här har pågått sedan 2000 och Mugabe och Tsvangirai har inte suttit i samma rum sedan 1998. Det förklarar ju en del. Det finns ett litet hopp. Men jag tror att vi måste se konkreta resultat innan vi kan tro på det, säger Birger Nordström.

Mugabe segrade i presidentvalets andra omgång den 27 juni, men den fördömdes internationellt som ett fuskval sedan MDC-ledaren Tsvangirai hoppat av sin kandidatur efter det att partimedlemmar hotats och misshandlats.

Enligt MDC har minst 120 av dess anhängare dödats, tusentals skadats och tiotusentals jagats på flykten av Zanu-aktivister och folk i arméuniform. Armén har bestridit all inblandning.