Alliansen måste enas om homoäktenskap

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-15

I dag går remisstiden ut för utredningen kring könsneutrala äktenskap

En man ska få gifta sig med en man och en kvinna med en kvinna.

Det föreslår en statlig utredning.

I dag ska alla synpunkter i frågan ha kommit in, men regeringen är splittrad.

Kristdemokraterna är fortfarande emot en könsneutral äktenskapslagstiftning.

I Sveriges riksdag är de flesta för att även homosexuella ska få gifta sig. Men när regeringen nu på allvar tvingas ta tag i frågan råder splittring.

I december skrev kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund och partiets gruppledare i riksdagen Stefan Attefall en debattartikel i Svenska Dagbladet där de förklarade varför kd säger nej till en könsneutral äktenskapslagstiftning:

”För den som lever i ett homo­sexuellt förhållande och vill ha ett varaktigt juridiskt skydd finns partnerskapslagen som ger samma skydd som äktenskapet. Något juridiskt skäl till att ändra äktenskapsbalken finns således inte.”

”En särlagstiftning”

I dag på aftonbladet.se får de mothugg av moderaternas partisekreterare Per Schlingmann:

”Partnerskapslagen var en framgång när den kom men är en särlagstiftning som innebär att vi gör skillnad på människor på grund av deras sexuella läggning. Därför behövs en könsneutral äktenskapslagstiftning med lika rättigheter och skyldigheter för alla, oavsett om man väljer att dela sitt liv med någon av samma eller motsatt kön.”

Regeringens utredare, förre justitiekanslern Hans Regner, går på moderaternas linje och föreslår bland annat:

Att äktenskapsbalken ändras så att ett äktenskap utvidgas till att också gälla för par med samma kön.

Att partnerskapslagen upphävs.

Att varje trossamfund, bland annat Svenska kyrkan, ska få rätt att vägra viga samkönade par.

Att alla borgerliga vigslar i framtiden ska förrättas via länsstyrelsen. Borgerliga vigselförrättare blir skyldiga att viga även par med samma kön.

Den stora frågan är nu hur regeringen ska bli överens. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot är en möjlighet att namnet äktenskapsbalk byts ut mot det mer neutrala samlevnadsbalk. Ordet äktenskap kan tas bort helt eller så får både orden partnerskap och äktenskap plats i den nya balken. Ett annat alternativ är att regeringen lämnar i från sig frågan till riksdagen som då får rösta fritt för eller emot homosexuellas rätt att gifta sig, uppger Ekot.