Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Stockholmare hissar, göteborgare dissar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-06

Hur många gör högskoleprovet där du bor?

Högskoleprovet är nyckeln till utbildning för många. Ändå har intresset för provet minskat under en rad år. Men nu kanske trenden vänder uppåt.

Cirka 43.000 har anmält sig till vårens högskoleprov. Lördagen den 5 april ska de sitta och svettas över fem delprov i ungefär lika många timmar.
För den som inte har toppbetyg från gymnasiet är högskoleprovet ett sätt att förbättra sina chanser att komma in på högskolan.

Stockholmare gillar provet

De senaste åren har antalet anmälningar till provet minskat relativt kraftigt, enligt Högskoleverket. Anmälningarna till vårens prov har minskat med knappt 1,5 procent jämfört med förra våren. Det är ändå en förbättring och Högskoleverket hoppas att fler nu ska välja att göra provet. På flera håll i landet ser man redan nu ett ökat intresse för högskoleprovet.

Stockholm står för den största ökningen både procentuellt sett och i antal personer. En ökning med tolv procent motsvarar nästan 1.250 fler anmälningar än i fjol. I Mälardalsregionen har anmälningarna också ökat, drygt 10 procent eller 179 personer.

Göteborgare struntar i provet

Däremot tappar Göteborgsregionen. Där är det 426 färre personer än förra året som väljer att skriva provet. Den procentuellt största minskningen är i Trollhättan/Uddevalla, minus 21,8 procent eller knappt 250 personer. Men också i Skövde sjönk antalet anmälningar med omkring 20 procent.

– Vi hade räknat med att ännu färre skulle skriva provet nu när man inte får plussa på poäng för arbetslivserfarenhet till sitt provresultat längre. Men kanske ser vi ett trendbrott nu. Det kommer att bli mindre fördelaktigt att höja sina betyg på komvux i framtiden och det kan tala för att fler väljer att skriva provet, säger Margaretha Hallgren, utredare vid Högskoleverket.

Kan skrivas utomlands

Även svenskar bosatta utomlands har möjlighet att skriva högskoleprovet. Provet arrangeras dessutom för svenska soldater i Afghanistan och Kosovo. Till den 5 april har drygt 270 utlandssvenskar anmält sig, en ökning med drygt 20 procent jämfört med provtillfället för ett år sedan.

Allt det här får du med Plus - Aftonbladet
Kampanjer