Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Som Cityakuten i verkligheten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-10

"Såg en skottskada första veckan."

Vardagen på sjukhuset i Bronx är spännande och oförutsägbar, säger Daniel Erichsen.

Många drömmer om det, Daniel Erichsen gör det. Han bytte Stockholm mot Manhattan och arbetar på ett sjukhus i Bronx, i en vardag som skulle kunna vara hämtad från tv:s ”Cityakuten”.

– Enda sedan jag började plugga har jag velat arbeta utomlands, säger Daniel Ericsen, 28 år.

Vardag i hjärtat av Bronx

Han gör sin ST-tjänst som läkare i New York, i barnmedicin, och började i juni förra året. Under sammanlagt tre år ska han tillbringa större delen av sin vakna tid på St. Barnabas sjukhus i hjärtat av Bronx. Hans patienter kan vara alltifrån nyfödda bebisar till 17-18 åriga tonåringar. Många av dem kommer från en tuff miljö med hög kriminalitet och en stor del är illegala invandrare från Latinamerika. Även om han visste på ett ungefär hur Bronx skulle vara, fick han tidigt uppleva skillnaderna jämfört med Sverige på ett nästan övertydligt sätt.

– Jag hade aldrig sett en skottskada i Sverige, här såg jag en första veckan, säger Daniel Erichsen. Det kan vara väldigt tragiska fall, femtonåringar som varit inblandade i gängbråk eller bara kommit i vägen för en kula.

Högt arbetstempo

Som ST-läkare alternerar han mellan sjukhusets olika avdelningar i fyraveckorsblock. Även om han var inställd på att jobba hårt, blev han överväldigad av hur intensiva arbetspassen är.

– Arbetstempot skiljer sig mycket från Sverige, man jobbar mycket mer intensivt här och varje minut har man saker hängande över sig, som helst skulle vara klara för fem minuter sedan. Hemma har man ofta någon lunch, här är det mer så att man käkar när det blir en lucka eller så springer man ner till kafeterian och köper något som man äter på väg tillbaka.

I början kändes det tufft, men de var ett gäng ST-läkare som började samtidigt och gjorde samma erfarenheter.

– Man pratade mycket med dem, och de som går andra och tredje året sa ”Ta det lugnt, det blir bättre”. Första gången jag hade jour gick jag med en tredjeårs-ST och tänkte ”hur ska jag någonsin kunna lära mig allt det här”, men man märker att man lär sig väldigt mycket, så svårt är det inte.

Dröm att bo på Manhattan

Så mycket fritid har han inte, men ekonomin tillåter heller inte några större utsvävningar. Lönen motsvarar ungefär en AT-läkares i Sverige, men levnadskostnaderna är högre. I alla fall om man som Daniel väljer att bosätta sig på Manhattan. En etta kostar mellan 1400-1900 dollar (cirka 9200-12500 SEK) i månaden.

– Det är jättedyrt att bo på Manhattan, men för mig har det varit en dröm att få bo på här, säger Daniel. Men jag tror förmodligen att jag flyttar närmare sjukhuset till sommaren, så att det blir lite mer pengar över.

Daniel ska göra hela sin ST-tjänst på St. Barnabas och han har inga planer på att flytta hem när han är klar.

– Jag är ganska inställd på att stanna kvar här. Mina föräldrar har flyttat från Sverige, så jag har inga direkta band kvar. New York är en jättekul stad med folk från hela världen och som läkare tjänar man bra, säger Daniel Erichsen.

Så får du en ST-plats i USA:

För att få söka en ST-tjänst måste man först göra tre licensieringstentamen, två teoretiska och en praktisk, som gör att ens utbildning blir godkänd.

I Sverige kan man söka ST-tjänster när de blir tillgängliga, året om. I USA söker man alltid under perioden november-januari och tjänsterna börjar i juni-juli. Efter att man har ansökt kalls man till intervjuer på olika sjukhus. Därefter rankar man vilka sjukhus man helst vill till och sjukhusen gör det samma med de sökande. Rankingarna matchas och i mars får alla sökande reda på om de fått någon plats och var de placeras.