Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Myterna: Så tar du bort fästingar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-07

Använd inte smör

En av sommarens största plågor är fästingarna.

Men hur man ska plocka bort dem råder det delade meningar om.

– Att smörja in fästingen med smör eller nagellack kan öka smittorisken, säger Rolf Gustavsson infektionsläkare.

Varje år drabbas ett flertal svenskar av fästingburna sjukdomar som Borrelia och TBE. Även om det är långtifrån alla fästingar som bär på dessa sjukdomar är det viktigt att man snabbt plockar bort de små djuren.

– Borreliasmittan överförs inte förrän efter ett dygn eller två så kan man hitta fästingen innan dess är det en stor hjälp, säger Rolf Gustavsson infektionsläkare och fästingexpert.

Många myter

Att man ska ta bort en fästing när den satt sig på ens kropp är alla överens om men hur råder det fortfarande delade meningar om runt om i landet.

– Det bästa är att ta tag i fästingen så nära huden så möjligt och dra rakt upp antingen med pincett eller en fästingborttagare, säger Gustavsson.

Även om många av de gamla metoderna egentligen fungerar är det inga som han vill rekommendera.

– Att smörja in fästingen med smör eller nagellack kan öka smittorisken.

10 000 smittas

Borrelia som är den vanligaste sjukdomen att smittas av drabbar varje år runt 10 000 svenskar, berättar Gustavsson.

– De flesta får en rodnad och blir inte så allvarligt sjuka men ungefär 2000 personer får påverkan på nervsystemet eller lederna, säger han.

Det är ungefär 10-20 procent av fästingarna i Sverige som bär på smittan men om man plockar bort fästingen snabbt minskar risken att smittas. TBE som är den mest allvarliga fästingburnasjukdomen överförs däremot direkt när fästingen biter sig fast.

Tar ut sin hämnd

Om man plockat bort en fästing och några delar blir kvar behöver man däremot inte vara orolig, berättar Gustavsson.

– Det är ingen fara. Många trodde tidigare att det skulle växa fram en ny fästing eller att smittorisken var störrre men det stämmer inte. Därför tycker jag man ska låta bli att syssla med avancerad kirurgi på sig själv, säger han.

När fästingen väl är utplockad gäller det att göra sig av med det otäcka lilla djuret. Det vanligaste sättet är att elda upp fästingen det gör fyra av fem svenskar enligt Gustavsson. Resterande femtedel brukar spola ner den i toaletten.

– Många känner sig kränkta av fästingen och vill utkräva hämnd. Man bör däremot tänka på att de fästingar som innehåller blod ofta exploderar när de bränns och det finns risk att blodet skvätter ner dig, säger han.

Camping.se - Boka boende på Sveriges
campingplatser
Semestra i
Sverige