Dödade 18 katter – med råttgift

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-20

57-årig djurplågare åtalas

Stanken var olidlig när polis och miljöinspektör klev in i huset.

Bland avföring och ett skräp låg 18 döda katter – förgiftade med råttgift.

– Jag ville få slut på det, säger den åtalade 57-åringen.

”Det värsta de sett”. Så beskriver polis och veterinär den syn som möte dem när de 1 april steg in i ett hus i Kumla. Djurskyddsinspektörer hade länge misstänkt att mannen vanvårdat katter. När de inte kom in i huset tillkallade man polisen som bröt upp dörren. Ett hav av burkar, petflaskor och 40 centimeter höga drivor med tidningsbuntar på golvet var bara början.

Döda katter överallt

Runt om i huset påträffades 18 kattlik. Vissa låg döda i sin egen avföring och var svårt förruttna, vilket framgår av bilderna från polisens förundersökning. Andra kroppar hade ett par överlevande katter ätit av. I några petflaskor påträffades även en gulaktig vätska – råttgift. Den 57-åriga kattägaren misstänks ha förgiftat djuren genom att lägga råttgift i kattmaten. Mamenar att djueren hade förökat sig så mycket att han tappat kontrollen över dem. 57-åringen åtalas nu vid Örebro tingsrätt.

”Ångrar mig”

Djur som får i sig råttgift kan bland annat drabbas av inre blödningar i organen, blodbrist och andningssvårigheter. Den åtalade 57-åringen säger dock till Aftonbladet.se. att ”allt gick snabbt”.

– Ja, det gick snabbt för djuren.

57-åringen hävdar att han i efterhand ångrar sig.

– Jag ville bara få ett slut på det hela. Det är klart som fan att jag ångrar mig. Men så här i efterhand är det ju alltid lätt att säga så.

– Det är ju som det är nu... säger 57-åringen.