Svart trafikhelg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-05

Minst sex dog på vägarna

Hade ingen chans En 17-årig flicka och en 19-årig pojke dog och två personer fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador efter kraschen. Föraren, som klarade sig utan skador, greps – misstänkt för rattfylleri och vållande till annans död.

Helgen har varit ljus och fin – men svart längs vägarna.

Minst sex personer har dött i tragiska olyckor, andra har fått livshotande skador.

Tre av sex omkomna åkte motorcykel eller moped.

En bil voltar på E4:an vid påfart 119 utanför Norrköping. Föraren förs i ambulans till sjukhus. En elstolpe knäcks i samband med olyckan. Den faller ner över vägen och orsakar totalstopp i flera timmar.

Bilen som färdades på länsväg 323 mellan Hammarstrand och Ragunda natten mot söndagen körde fort.

Singelolyckan inträffade vid halv tvåtiden.

När jämtlandspolisen kom till platsen var bilen totalförstörd och hade börjat brinna. Föraren, en 19-årig man, var död.

Mannen var en av två som dödades i trafikolyckor bara under natten. En 28-årig man omkom vid en mc-olycka på riksväg 34 mellan Vimmerby och Storebro på natten mellan lördag och söndag. Mannen slungades iväg när han tappade kontrollen över motorcykeln och körde av vägen.

Olycksfylld helg

Även lördagen var kantad av olyckor. Vid 17- tiden i går larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en trafikolycka på riksväg 27 utanför Värnamo. En 71-årig man på moped hade enligt vittnen kört ut framför en personbil i en korsning. Smällen blev våldsam och mopdedföraren kastades av och dog.

Mopedist dog

Tidigt på lördagsmorgonen fick några andra familjer ta emot smärtsamma dödsbud. Två ungdomar i 20-årsåldern omkom och fyra andra skadades, varav två allvarligt, vid en singelolycka på länsväg 511 mellan Nykvarn och Enhörna utanför Södertälje. Föraren överlevde och misstänks enligt polisen bland annat för rattfylleri.

Utöver dessa olyckor inträffade en mängd andra svåra trafikolyckor. På Välsjövägen i höjd med Lerum krockade två mopedister och två personer fick föras till sjukhus. Polisen ser tydliga samband mellan olyckor kopplat till helger med fint väder.

"Ser tydligt"

– När det är skönt och varmt ute ser man tydligt att olyckorna med framför allt tvåhjulingar som mopeder och motorcyklar ökar. Varmt och gott väder innebär tyvärr detta, säger Göran Karlbom, biträdande länsvakthavande vid polisen i Västra Götaland.

Vid 18-tiden fördes en cyklist till sjukhus i ambulans efter att ha blivit påkörd av en bil i centrala Stockholm. Polisen i Stockholm menar att de hade det ganska lugnt vad gäller trafikolyckor.

– Det har inte varit något utstickande, det tycker jag inte, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.