”Hon har ett själv- säkert kroppsspråk”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-04

Retorikern Elaine Bergqvist analyserar Mona Sahlins tal

Retorikern Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap:

”Ge min efterträdare mandat. Lita på dem vägval han eller hon kommer ta”.

”Det här blir mitt bidrag till framtida debatten”

”Det kinesiska tecknet för kris är tecken för fara och tecken för möjlighet”

”Det är bara tillsammans som vi är starka”

Helhetsintryck:

Sahlin är självsäker och har betydligt mer energi än föregående talare på förtroenderådet. Hon erkänner felen som knacka-dörr-kampanjen. ”Vi mötte människor som uppgivet sa att de skulle rösta på oss trots att de bodde i villa”. Men hon betonar att Socialdemokraterna fortfarande är Sveriges största parti. Hon tar till egna berättelser och erfarenheter som lättar upp talet och lockar till skratt i dystra tider för socialdemokraterna. Som när hon var på ett möte i London som handlade om krisen i Mellanöstern och att det stod journalister utanför och frågade om krisen i S. Hon missförstod och svarade att krisen har pågått i 2000 år.

Kroppsspråk:

Sahlin tittar på alla i salen, har ett livligt och självsäkert kroppsspråk.

Återkommande ord/fraser:

”Vi måste förändra oss”, ”förändring”, ”arbetslinje”,

Bevingade ord:

”Förändring är vår tradition”.

”Förändring har varit vår styrka, nu ska den styrkan prövas”.

”Underbara dagar framför oss”.

Argumentation:

”Sahlin använder tidigare auktoriter för att stärka partiet idag med namedropping; ”Per Albin, Ingvar Carlsson och Göran Persson”. Hon har en kronologisk argumentation för att stärka sin tes ”Vi kunde då och vi kommer kunna idag”. Senare delen av talet citerar hon ett av det starkaste korten - Olof Palme, ”Underbara dagar framför oss”. Snygg avslutning eftersom det är det som blir eftersmaken av talet.

Giftpilar:

”Regeringens passiva bidragslinje”.

”Moderaterna gör framtidslösheten”.

”Klimaten ska väl någon annan sköta”.

”Moderaterna ska amortera lite på stadsskulden”.

”Fredrik Reinfeldt har ju sina ljusa stunder”.

Fallgropar:

Jag brukar inte ha fokus på publiken. Om partiets förtroendevalda somnar i sina stolar så ger det inget större credd till talaren eller partiet heller för den delen. De glömmer bort att förtroenderådet är tv-sänt. Om de vill övertyga tittarna att talarna säger bra saker så är inte gäspningar och trötta applåder en väg dit. Men de rycker upp sig i slutet och Sahlin får stående ovationer efter sitt tal.

Hon använder en hel del argument som Reinfeldt hade som återkommande fraser ”Det ska löna sig att jobba” och ”Jobblinje inte bidragslinje”. Att sno fraser och ordval är inget ovanligt, men kan bli förvirrade för väljarna.

Elaine Bergqvist, retoriker