Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Tiger Woods tal:

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-19

Godmorgon.

Tack för att ni har kommit.

Många av er i det här rummet är mina vänner. Många av er känner mig. Många av er har hejat på mig, arbetat med mig eller stöttat mig.

Nu har varenda en av er goda anledningar till att vara kritiska mot mig. Jag vill säga till var och en av er, enkelt och rakt på sak, att jag är djupt ledsen för mitt oansvariga och själviska beteende.

Jag vet att folk vill veta hur jag kunde vara så självisk och så dum.

Folk vill veta hur jag kunde göra så här mot min fru Elin och mot min barn.

Då jag alltid försökt värna om mitt privatliv så är det några saker jag vill ha sagt.

Elin och jag har startat en process för att diskutera hur mitt beteende har skadat vårt äktenskap.

Som Elin själv påpekade för mig, min ursäkt till henne kommer inte bestå av ord, utan den kommer bestå av mitt framtida beteende.

Vi har mycket att diskutera. Men det vi säger till varandra kommer att stanna mellan oss två.

Jag är också medveten om den smärta som mitt beteende har inneburit för alla i det här rummet.

Jag har svikit er. Jag har svikit mina fans.

För många av er, och speciellt mina vänner, har mitt beteende varit en personlig besvikelse.

Till alla dem som arbetar för mig, jag har svikit er både personligt och yrkesmässigt.

Mitt beteende har orsakat stor oro bland mina affärspartners.

Till inblandade i min stiftelse, min personal, styrelsemedlemmar, sponsorer och viktigast av allt, för de unga studenter som vi hjälper är vårt arbete viktigare än någonsin. För 13 år sedan bestämde sig jag och min pappa för att hjälpa unga människor nå sina drömmars mål med hjälp av utbildning. Det arbetet kommer fortsätta oförändrat och det kommer att fortsätta växa.

Från studenterna vid Learning Center i södra Kalifornien till stipendiaterna vid Earl Wood i Washington D.C, har miljontals ungdomar förändrat sina liv, och jag är dedikerad till att se till att det fortsätter så.

Jag vet att jag har svikit er alla. Jag har fått er att undra vem jag egentligen är och hur jag kunnat göra allt det jag gjort. Jag skäms för att jag satt er i den positionen.

Jag är så ledsen för allt det jag gjort.

Jag har mycket att sona för, men det finns en fråga jag verkligen vill diskutera. En del personer har spekulerat i att Elin skadade eller attackerade mig den Thanksgiving-natten. Det gör mig arg att folk hittar på en sådan historia. Elin slog aldrig mig den natten eller någon annan natt för den delen.

Det har aldrig förekommit våld inom vårt äktenskap. Elin har visat enorm värdighet och förståelse genom den här prövningen. Hon förtjänar beröm, inte skuldanklagelser.

Frågan som gäller är mitt upprepade oansvariga beteende. Jag var otrogen. Jag hade affärer. Jag prasslade.

Det jag gjorde var inte acceptabelt och jag är den enda personen som skulden ska läggas på.

Jag slutade att leva efter de kärnvärderingar jag lärt mig. Jag visste att det jag gjorde var fel. Men jag tänkte att normala regler inte gäller för mig. Jag tänkte aldrig på dem som jag sårade. Jag tänkte bara på mig själv. Jag struntade i vad det innebär att vara gift. Jag trodde att jag kunde göra vad jag ville och komma undan med det.

Jag kände att jag hade arbetat hårt hela mitt liv och förtjänande att njuta av alla de frestelser som fanns runtomkring mig.

Jag kände att jag förtjänade det. Och tack vare mina pengar och berömmelse så behövde jag inte leta länge.

Men jag hade fel. Jag var dum. Samma regler gäller för mig som för alla andra. Jag har själv dragit denna skam över mig. Jag har sårat min fru, mina barn, min mamma, min frus familj, mina vänner, min stiftelse och alla ungdomar runt om i världen som ser upp till mig.

Jag har haft mycket tid att tänka på det jag gjort. Mina misslyckanden har fått mig att se mig själv på ett sätt jag inte velat tidigare. Nu är det upp till mig att försöka gottgöra det jag gjort och allt börjar med att aldrig upprepa de misstag jag begått. Det är nu upp till mig att börja leva ett liv med integritet.

Jag hörde en gång, och tror på det, det är inte vad du gör i livet som är viktigast, utan det är vad du lyckas överkomma. Framgångar på golfbanan är bara en liten del. Att karaktär och anständighet är mycket viktigare.

För många barn har jag varit en förebild. Jag är skyldig alla dessa familjer en speciell ursäkt. Jag vill säga till er att jag är djupt ledsen.

Det är tungt att erkänna att jag behöver hjälp. I 45 dagar, från slutet av december till början av februari, har jag varit i terapi för att få hjälp med de problem jag har. Jag har en lång väg kvar. Men jag har tagit de första stegen på vägen.

Jag förstår att det är många som har frågor. Jag förstår att media vill fråga mig om mer detaljer angående otroheten. Jag förstår att folk vill veta om jag och Elin kommer fortsätta vara tillsammans. Var snälla och förstå, att för mig är det frågor och svar som bara angår Elin och mig. Frågor mellan en man och hans fru.

En del har hittat på saker som aldrig har hänt. De har sagt att jag använt mig av prestationshöjande medel. Det är lögn. En del har skrivit saker om min familj. Trots allt det jag har gjort, så tror jag fortfarande att det rätt att skydda min familj från offentlighetens ljus. De har inte gjort de här sakerna, det var jag.

Jag har alltid försök att ha en privat sfär för min fru och mina barn. De har hållits åtskilda från mina sponsorer och reklamåtaganden. När mina barn föddes så släppte vi bilder på dem för att paparazzi inte skulle jaga dem. Men mitt beteende ger inte media rätten att följa efter min 2-åriga dotter till skolan och rapportera om vart skolan ligger. Media följde efter min fru och min mamma. Trots allt jag gjort fel, så snälla, för min familjs skull, lämna min fru och mina barn i fred.

Jag är medveten om att jag har mig själv att skylla för det här. Jag vet att jag måste ändra på mig. Jag är skyldig min familj att försöka bli en bättre person Jag är skyldig de närmast mig att försöka bli en bättre person. Det är där mitt fokus kommer att ligga.

Jag har mycket jobb framför mig och jag tänker lägga ned kraft som behövs för att få jobbet gjort.

Ett sätt för mig att följa längs den vägen är genom buddhismen, som min mamma lärde mig som liten. Det är inte många som vet det, men jag är uppfostrad som Buddhist, och jag har från barndomen aktivt praktiserat min tro tills för några år sedan. Buddhismen lär oss att längtan till saker utanför oss själva bara orsakar en olycklig och onödig sökan efter säkerhet. Det har lärt mig att sluta följa alla impulser och och kontrollera mig själv. Uppenbarligen har jag glömt bort vad jag lärt mig.

Nu när jag försöker gå vidare, så kommer jag fortsätta få hjälp, för jag har lärt mig att det är så människor verkligen kan ändra sig. I morgon kommer jag fortsätta behandlingen och terapin. Jag vill tacka mina vänner på Accenture och alla spelarna ute på golfbanorna den här veckan för att ni förstår varför jag berättar det här i dag.

I terapin har jag lärt mig hur viktigt det är att titta på mitt andliga liv och hålla det i balans med mitt yrkesliv. Jag måste återfå den balansen hitta fokus igen så jag kan rädda det som är viktigast för mig – mitt äktenskap och familj.

Det betyder också att man är beroende av andra. Jag har lärt mig att söka stöd från mina kamrater i terapin, och jag hoppas att jag en dag kan stödja andra som behöver hjälp. Jag planerar att en dag återvända till golfen, men jag vet inte när den dagen kommer.

J ag utesluter inte att det blir i år. Men när jag återvänder, så måste jag se till att mitt beteende är mer respektfullt för sporten. De senaste veckorna har jag fått tusentals med mejl, brev och telefonsamtal från människor som önskar mig lycka till. Till alla er som nått ut till mig och min familj, tack. Er uppmuntran betyder allt för mig och Elin.

Jag vill tacka PGA Touren, kommissionär Finchem och alla spelare för deras tålamod och förtroende när jag arbetat med mitt privatliv. Jag ser fram emot att träffa mina kollegor igen ute på golfbanan.

Slutligen, det finns flera människor i det här rummet, och många där hemma som har trott på mig. I dag så ber jag er om hjälp. Jag ber att ni ska hitta plats i era hjärtan för att en dag kunna tro på mig igen.

Tack.