Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Så lätt kan din lagfart kapas av kriminella

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-19

Nu ska husägaren informeras direkt

Problemet med kapade lagfarter fortsätter att växa.

Därför väljer Lantmäteriet att från och med i höst informera direkt om lagfartsändringar görs.

Men Villaägarnas Riksförbund är kritiska och menar att det inte är tillräckligt.

Lagfartskapning är ett växande problem. Nu vill Lantmäteriet informera direkt när en lagfartsändring sker.

– Vi tycker att du som fastighetsägare ska få ett meddelande redan när ansökan om lagfartsändringen har kommit in till Lantmäteriet så att du har en viss tid på dig att reagera. När lagfarten är beviljad är ju skadan redan skedd, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund, till E24.

Lagfartskapningar, det vill säga att förfalska ett köpekontrakt och därefter registreras som ägare till en fastighet, har pågått en längre tid. Metoden har genom sin enkelhet blivit ett lukrativt sätt för kriminella att förvärva fastigheter – som sedan säljs.

Arbetsam process

För den som har oturen att få sin bostad kapad väntar en jobbig process.

Det är oftast så kallade målvakter som kapar bostäder. Inte sällan finns de med i kronofogdens register, och eftersom de saknar tillgångar kan kronofogden inte få ut några pengar från dem.

Ofta måste man också anlita en advokat för att stämma bedragaren. Problemet är att rättsskyddet som finns i hemförsäkringen inte faller ut om denne håller sig undan eftersom det då inte anses föreligga någon tvist, skriver E24.

Använda SMS

I ett försök att skydda husägarna vill nu Villaägarna att det ska gå att prenumerera på lagfartsansökningar i lagfartsregistret via SMS eller mail. Man skulle då omedelbart få veta om någon vill ha lagfart på ens fastighet.

– Man kan ju tänka sig att bedragare även vittjar brevlådan när de vet att det ska komma ett brev från Lantmäteriet, säger Ulf Stenberg.

Alexander Nilsson

Följ ämnen i artikeln