Rättegång om Concordekrasch inledd

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-02

En före detta flygchef, två flygbolagsanställda och två ingenjörer ställs på tisdagen inför rätta, misstänkta för att ha vållat 113 människors död i samband med Concorde-kraschen i Paris år för tio år sedan.

Planet, som tillhörde Air France och var på väg till New York, störtade kort efter start från Charles de Gaulle-flygplatsen i juli 2000. Alla 109 personer ombord, flertalet tyskar, omkom, liksom fyra anställda vid ett hotell som planet slog ned i.

Olyckan var den första som drabbade det fransk-brittiska överljudsplanet Concorde som dittills flugit fläckfritt i drygt 30 år. Tre år senare pensionerades planet för gott.

En fransk utredning drog 2004 slutsatsen att katastrofen delvis orsakades av att en metallbit som ramlat av från ett av Continental Airlines plan och hamnat på rullbanan. Concorden fick enligt utredningen punktering på ett däck när det körde över den superhårda biten av titan. Det blev en mindre explosion som resulterade i skräp i en motor och en bränsletank, som började brinna.

Continental, som är ett amerikanskt flygbolag, tillbakavisar uppgifterna och menar att branden hade brutit ut redan innan Concorden körde över titanbiten. Enligt Continental hade Concorden allvarliga brister i designen, som var kända men inte åtgärdades.