Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Studie: Asylsökande bakom ökad brottslighet i tysk delstat

Uppdaterad 2018-01-04 | Publicerad 2018-01-03

De senaste åren har våldsbrottsligheten i den tyska delstaten Niedersachsen ökat med tio procent.

I en ny statligt beställd studie tillskrivs en stor del av ökningen invandrade unga män från Nordafrika.

– Det är personer som direkt när de kommer hit får veta att de är helt oönskade, säger kriminologen Christian Pfeiffer till Deutschlandfunk.

Under 2014 och 2015 noterade polisen en betydande ökning av antalet anmälda våldsbrott i Niedersachsen, enligt en studie som gjorts på uppdrag av den tyska staten, rapporterar public service-bolaget Deutschlandfunk.

Anmälningarna gällande brott som rån, misshandel, mord och sexuella övergrepp ökade med tio procent under perioden. Asylsökande ligger bakom drygt 92 procent av den tioprocentiga ökningen, enligt studien.

Forskarna konstaterar att antalet registrerade asylsökande mer än fördubblats i Niedersachsen mellan 2014 och 2016.

Män mellan 14 och 30 år

Studien visar att merparten av de misstänkta gärningsmännen är pojkar och män mellan 14 och 30 år.

Vissa flyktinggrupper är betydligt mer benägna än andra att begå brott i delstaten. Chansen att få asyl i Tyskland är en faktor som verkar spela in. Särskilt män från Nordafrika – en grupp där få beviljas asyl – är överrepresenterade, enligt studien.

Däremot utmärker sig inte flyktingar från krigshärjade Syrien, Irak och Afghanistan på samma sätt i brottsstatistiken. Till skillnad från nordafrikanerna har den gruppen ofta godkända asylskäl och goda möjligheter att få stanna i Tyskland.

”Utan chans att jobba”

I runt 17 procent av de våldsfall i Niedersachsen som tillskrivs flyktingar är den misstänkte en asylsökande från Nordafrika – en grupp som endast utgör en procent av delstatens totala registrerade population av asylsökande.

– Det är personer som direkt när de kommer hit får veta att de är helt oönskade. Utan chans att jobba eller stanna här, säger Christian Pfeiffer, kriminolog och en av de tre medförfattarna till studien, till Deutschlandfunk, enligt Reuters.

Ett problem, menar forskarna, är att de unga männen kommer till Europa utan sina familjer och kvinnliga släktingar, som anses vara en ”preventiv, civiliserande, kraft”.

Följ ämnen i artikeln