Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Det här kan innebära sämre tider för oss

Italienska valet verkar sluta med den mardröm många fruktade.

Ett kaos som kan innebära sämre tider för Sverige och övriga Europa.

Och ett snabbt nyval i Italien.

Den där sucken av lättnad som många i Europas huvudstäder hade hoppats kunna dra verkar inte riktigt infinna sig.

Omvärlden hade hoppats på ett tydligt utslag som skulle ge en stark regering. Nu verkar det istället bli ett oklart ställningskrig som innebär en återgång den till italienska efterkrigstraditionen av svaga regeringar som sitter kort tid innan det blir val på nytt.

Italien har haft 63 regeringar sedan andra världskriget. Det säger en del om instabiliteten.

Den oklara situationen ökar risken för att omvärlden återigen ska betrakta Italien som en riskfylld låntagare. Då stiger de räntor landet måste betala på sin statsskuld snabbt. Vilket ökar risken för att eurokrisen ska komma tillbaka ytterligare en gång med full kraft.

Italiens ekonomi är så mycket större än Greklands.

USA-börsen dök direkt i går kväll.

Det är sämsta tänkbara tajming. Efter fyra år av finanskris har Europeiska Centralbanken, ECB, förutspått att det vänder i sommar. Nu riskerar valresultatet i Italien att sätta käppar i hjulet för återhämtningen.

Under det senaste året har Mario Monti varit garanten för den nya stabiliteten i Italien. Han har inlett reformer för att modernisera den italienska ekonomin och dragit åt svångremmen för italienarna.

Tack vare honom har en del av Italiens internationella anseende återvänt och därmed också lugnet i Europa. Italien är kontinentens tredje största ekonomi och alldeles för stor för att kunna räddas av räddningsfonderna. Hade Monti ostört kunnat fortsätta det arbetet hade finansmarknaderna reagerat positivt. En svag regering kan inte det.

Nu kommer alla genast att påminna sig att Italien fortfarande har en statsskuld som är Europas värsta efter Grekland med 120 procent av BNP. Att löneökningarna varit 40 procent högre sedan euron infördes än i Tyskland.

Varje signal om att reformpolitiken kanske inte fortsätter innebär ökad turbulens på finansmarknaderna.

Det är inte bra för Sverige eller övriga Europa. Istället för att fokusera på att få igång tillväxten och investeringarna så kommer Europas ledare istället att tvingas fundera på hur de ska kunna hjälpa Italien ur rävsaxen. Kollapsar Italien så kollapsar euron.

Oro för Italien sprider sig också lätt till övriga euroländer som redan har problem. Spanien, Portugal och Irland riskerar också att få se sina låneräntor höjda.

En olycka kommer sällan ensam.