Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Obamas krismöte om budgetstupet

Uppdaterad 2012-12-29 | Publicerad 2012-12-28

Obama försiktigt hoppfull om att man når en lösning

På torsdagen anlände Barack Obama till Washington från sin semester på Hawaii.

USA närmar sig budgetstupet och president Barack Obama har hållit krismöte i Vita huset.

På mötet fanns ledare från båda partierna – och kan ha varit sista chansen att undvika en finansiell kollaps.

– Jag är optimistisk om att vi ska kunna hitta en lösning, säger Obama efter mötet.

Med bara dagar kvar innan USA når sitt skuldtak och automatiska åtstramningsåtgärder sätts in griper Barack Obama efter ett sista halmstrå.

Vid 21-tiden inleddes ett krismöte där landets politiska ledare samlats för att diskutera vad man kan göra för att undvika budgetstupet, som man i USA kallar ”fiscal cliff”.

Förutom president Obama består mötesdeltagarna av vicepresident Joe Biden, representanthusets talman John Boehner (R) och oppositionsledaren Nancy Pelosi (D) samt senatens ledare Harry Reid (D) och oppositionsledaren Mich McConnell (R).

Enligt en källa till nyhetsbyrån AP kommer Obama inte att lägga fram ett nytt bud till en lösning, utan snarare försöka pressa igenom ett tidigare presenterat förslag som han vill att lagstiftarna sedan ska rösta om.

I Obamas lagförslag vill han att familjer som tjänar under 250 000 dollar om året ska slippa skattehöjningar och se till att arbetslöshetsersättningar blir kvar för många som annars skulle förlora dem, om åtstramningsåtgärderna slår igenom.

Mötet avslutades efter bara en timme och fem minuter, och vid 23.45 höll Obama en presskonferens där han uppgav att mötet varit ”bra och konstruktivt”.

– Tiden för omedelbar handling är här. Den är nu, säger presidenten.

Under presskonferensen ändrade sig Obama från att vara ”optimistisk” till ”försiktigt optimistisk” till att ett lagförslag skulle kunna röstas igenom i både senat och representanthus.

Inte positivt

På förhand var tongångarna inte särskilt positiva för att man ska kunna hitta en lösning.

– Rent tidsmässigt ser jag inte hur det skulle kunna hända nu, säger Harry Reid enligt AP.

Politikerna har hittills ägnat stor tid till att smutskasta varandra och anklaga det andra partiet för att vara motsträvigt.

Boehners talesman Brendan Buck menade att den demokratledda senaten vägrat röstat igenom ett förslag, som redan passerat representanthuset, vilket skulle lett till att finansstupet undvikits. McConells talesman Don Stewart uppmanade Obama att själv föra fram ett förslag som skulle lösa situationen och menade att något sådant ännu inte synts till, skriver CNN.

Demokraterna å sin sida hävdar att republikanerna långt tidigare stoppat lagförslag som skulle löst frågan om skuldtaket.

Kan drabba Europa

Om man inte enas kan det leda till svåra konsekvenser.

– Utan nya finanspolitiska beslut under nästa år blir det en så kraftig åtstramning med utgiftsminskningar och skattehöjningar att USA skulle kastas tillbaka i en recession, har Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt Calmfors skulle det påverka även Euroområdet.

– Det skulle fördjupa lågkonjunkturen i Europa och göra det svårare för krisländerna att öka sin export. De har i högsta grad ett behov av det för att dra igång en tillväxtprocess som kan generera mer skatteintäkter.