Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Expert: Man ska inte bara lita på en app

Publicerad 2012-12-06

Slutsnarkat – med mobilen?

Nu finns appen som ger dig bra vibrationer.

Och pratar i sömnen.

Eva Lindberg.

Appen Quit Snoring (sluta snarka) har tagits fram av en överläkare och en it-expert i Israel. Det nya är att mobilen vibrerar lätt när man börjar snarka och att en röst ­talar om för dig att sluta.

Mobilen placeras nära sängen på ett bord eller stol. Appen registrerar snark­perioder, uppvakningsfrekvens och andningsuppehåll. På morgonen visas en summering av sömnmönstret. Appen har testats med goda resultat på sömnlabb i Israel och USA.

Ett vanligt problem

Eva Lindberg, professor och överläkare på Sömn- och andningscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, tror att appen kan göra nytta:

– Den stora fördelen är att den ska vibrera när man snarkar och att man då ska vända på sig och sluta snarka. Det är ett vanligt problem att man snarkar mest när man sover på rygg och för dem kanske appen kan vara till hjälp. Och även när man inte tror själv att man snarkar.

Går inte att jämföra

Hur bra appen fungerar vid andningsuppehåll –sömnapné – vill hon dock inte uttala sig om.

– Appen är ju inte utvärderad i jämförelse med de sömnregistreringar som vi gör inom sjukvården.

Om det finns medicinska skäl att utreda sömnapné ska man dock inte lita på en app, utan vända sig till ett sjukhus. Att snarka är inte farligt, medan sömnapné ökar risken för hjärt-kärlsjukdom som högt blodtryck, hjärt­infarkt och stroke.

Kan appen bli en larmklocka vid många andningsuppehåll?

– Ja, framförallt om man är väldigt trött och har svårt att ­hålla sig vaken på dagarna bör man ­göra en utredning oavsett vad den här ­appen visar.