Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Misstänkte mördaren släpptes av psykiatriker

Publicerad 2012-09-28

Mannen som misstänks för mordet på Mikael, 44, ansågs ha psykopatiska drag.

Hösten 2011 skrevs han ut från rättspsykiatrin trots att han bara månader tidigare hade bedömts som farlig.

– Det är fruktansvärt att man släpper en kille så tidigt, säger Mikaels nära vän Are Johnsen.

I går kväll fortsatte förhören med den 42-åring som misstänks ha mördat ingenjören Mikael, 44, och sedan dumpat hans kropp i hamnområdet vid det gamla ångkraftverket i Västerås i söndags morse.

Advokat Björn Henriques räknar med att hans klient kommer att häktas under fredagen.

– De kommer nog inte att släppa honom i och med att de anser att det är sannolika skäl. De har tagit en massa prover från honom själv och från brottsplatsen och det tar ett antal veckor innan det är analyserat, säger han.

Ville inte kommentera

42-åringen har lämnat en berättelse om vad som har hänt men Björn Henriques vill inte kommentera hur hans klient ställer sig till mordmisstankarna före häktesförhandlingen.

42-åringen har tidigare gjort sig skyldig till en rad fall av våldsbrott. 2007 hotade han att döda en dörrvakt på en bar i Västerås. Läkare konstaterade att mannen led av en antisocial personlighetsstörning, ett tillstånd som kännetecknar psykopater, och han dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Hög risk för fortsatt brottslighet

42-åringen har hela tiden fortsatt att kämpa för att slippa frihetsberövning och övervakning.I slutet av april förra året slog kammarrätten fast att vården skulle fortsätta eftersom läkarna ansåg att risken för återfall i allvarlig brottslighet var hög.

Den ansvarige läkaren skrev att 42-åringen tidigare ständigt återvänt till kriminaliteten när vården upphört.

Ändrade sig fem månader senare

Fem månader senare gjorde samma läkare en helt annan bedömning:”Risken för återfall i allvarlig brottslighet är inte högre för [den misstänkte] än för någon annan”, skrev han i ett utlåtande och rätten beslutade att den rättspsykiatriska vården skulle avslutas.

Efter det har 42-åringen kunnat leva sitt liv som han har velat. I stället för att bo i sin lägenhet på ett serviceboende med personal i Västerås hyrde han i maj ett torp utanför Skultuna. Det torp som polisen, enligt Aftonbladets källor, misstänker att Mikael har mördats i.

– Han har varit skum. Han har eldat upp husvagnar och träd som står på gården. Det har varit stora eldar mitt i natten. Jag har funderat på om han är pyroman, säger en person som sett 42-åringen i torpet.

Mikaels nära vän Are Johnsen är upprörd över läkarens bedömningar av 42-åringen.

– Det är helt åt skogen det de har gjort. Men kanske har samhället blivit så, det är brottslingarna som vinner, säger han.

Aftonbladet har sökt den ansvarige läkaren utan framgång.