Byar befaras utplånade i jordskalv

Publicerad 2013-02-06

Flera byar i Salomonöarna befaras ha blivit utplånade i ett kraftigt jordskalv i Stilla havet.

Minst fem personer ska ha dött.

Enligt US Geological Survey var skalvets magnitud 8,0. Det inträffade nära Santa Cruz, en av många ö-grupper i Salomonöarna. Djupet var bara 5,8 kilometer, och jordbävningen följdes av kraftiga efterskalv med magnituder på 6,4 och 6,6.

Obekräftat

Jordbävningarna ägde rum natten till onsdagen svensk tid i ett område som haft hög seismisk aktivitet den senaste tiden. Tsunamivarningscentrumet på Hawaii utfärdade en tsunamivarning som hävdes på morgonen.

Över hela Stilla havet inleddes omfattande evakueringar av människor från utsatta kustområden för att undgå tsunamivågor.
I Salomonöarnas huvudstad Honiara, omkring 58 mil från skalvet, sa invånare att de inte känt av jordbävningen. Men det finns farhågor om att några byar förstörts.
– Informationen vi får är att några byar väster och söder om Lata vid kusten har förstörts, men vi kan inte bekräfta detta ännu, säger Augustine Blive, chef på ett sjukhus i Lata på huvudön Ndene i Santa Cruz.

Minst fem döda

I själva Lata - provinshuvudstad i Temotu men som bara har några hundra invånare - kändes skalvet rejält. Men inga byggnader tros ha blivit förstörda, enligt Blive. En bara meterhög tsunamivåg nådde kusten vid staden Lata på Santa Cruz och lade mindre byar samt stadens flygfält under vatten. De boende flydde mot högre belägna områden på ön.

Tv-bolaget Australia Network rapporterar att polisen i Lata i Salomonöarna uppger att tre byar har förstörts i skalvet, enligt australiska ABC News. Det ska röra sig om tre byar i Santa Cruz, den ögrupp där även Lata ligger.
Minst fem personer ska ha omkommit, uppger sjukhuschefen i Lata till ABC News. Tre personer rapporteras vara skadade, och antalet döda och skadade befaras stiga.

ANNONS