Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Sex education” har hjärtat på rätta stället

Kvarsittningsscenen gav Netflix sexserie ett större allvar

Aimee (Aimee Lou Wood) och Maeve (Emma Mackey).

”Sex education” är en gullig bagatell. Men andra säsongen visar att även stark medicin kan komma i den sötaste förpackning.

Obskyra fetischer, röriga tonårsrelationer och en överspelande Gillian Anderson som frigjord sexterapeut och mamma. Brittiska ”Sex education” (Netflix) är en rolig tv-serie att följa, skruvad och med hjärtat på rätta stället.

Första säsongen hade premiär förra året, den andra lades ut på Netflix häromveckan. Vanligtvis är ett så högt produktionstempo en varningssignal, ett tecken på att succén fått giriga tv-bossar att hetsa fram manus och att den nya säsongen sannolikt blir en besvikelse.

 

Men Laurie Nunn, som skapat och fått sitt stora genombrott med serien, tycks leva och andas ”Sex education”. Trots att det ännu inte är klart om det blir en fortsättning har hon avslöjat att hon redan skriver på nytt manus, oavsett.

Att leva i en nära relation med en ensamstående mamma, som neurotiske huvudpersonen Otis (Asa Butterfield) gör, har hon baserat på sin egen uppväxt. Hennes pappa, den kände regissören Trevor Nunn, lämnade familjen tidigt.

Otis Milburn (Asa Butterfield) och Eric Effiong (Ncuti Gatwa).

Laurie Nunn är också besatt av high school-filmer som ”Mean girls” och John Hughes ”Breakfast club”. I ett av den andra säsongens allra finaste scener är hyllningen till Hughes extra uppenbar.

Precis som i ”Breakfast club” får en grupp sinsemellan väldigt olika elever, i det här fallet bara tjejer, kvarsittning eftersom någon av dem klotterhånat en lärare. De börjar först träta, men snart uppstår en gemenskap mot alla odds. När rikemansbarnet Aimee (Aimee Lou Wood) bryter ihop och avslöjar att hon inte klarat av att åka buss sedan en man onanerat mot hennes ben, öppnas dammluckorna. Tafsande händer, blottande män och förföljare sena nätter – på grund av sitt kön delar de en vardaglig, ofrivillig rädsla för sexuellt våld. Ilskan och frustrationen svetsar ihop dem.

 

Angelägenheten i sådana scener vägs mot allt det knasiga. Inte minst den bisarra premissen att alla i serien vågar avslöja de mest intima detaljer ur sina sexliv för hobbyterapeuten Otis, 16 år. 

Gillian Anderson som Dr Jean F. Milburn.

Det breda galleriet av rollfigurer är utmejslade med kärlek, och de som i början bara framstår som lustiga klichéer blommar ut mot slutet av säsong två. Till slut får Gillian Anderson visa upp vilken fin skådespelare hon är när förhållandet med svenske rörmokaren Jakob (en ”Sommartider”-sjungande Mikael Persbrandt) sätts på prov.

Med lätt hand lyckas Laurie Nunn skildra Maeves (Emma Mackey) och hennes knarkande mammas utsatthet i en trailer park (en slags husvagnsparkering för permanent bosättning) och bryta mot hur idealiserat rullstolsburna personer brukar framställas på tv genom den kaxige, smått otrevlige grannen Isaac (George Robinson).

Isaac (George Robinson).

Otis flamboyante bästis Eric (Ncuti Gatwa) slits mellan sin stolte, franske pojkvän och besattheten av mobbaren Adam (Connor Swindells) som inte vågat komma ut som homosexuell. Hurtiga budskap om att bejaka sina lustar, våga vara sig själv och stå för sina känslor serveras med flamsigt allvar, befriande fritt från moralkakor.

Laurie Nunn är bara i början av sin karriär – hur ska det här sluta?

 

Apan Jack och  David Lynch.

Veckans…

…bästa. David Lynch i samtal med en liten apa som heter Jack? Det är ungefär lika underbart excentriskt som det låter. På sin 74-årsdag den 20 januari släppte regissören en 17 minuter lång kortfilm som heter ”What did Jack do?” på Netflix. Den hade premiär på ett konstmuseum i Paris redan 2017, och internet har exploderat i teorier om vad filmen betyder och varför den släpps just nu. Vem vet och vem bryr sig? En kostymklädd kapucinapa som brister ut i sång räcker för att göra mig glad.

 

Per Gessle.

…hyllning. Det enda negativa med ”En kväll för Marie Fredriksson” (lördag SVT1 21.00) är att man naturligtvis allra helst hade velat höra henne själv sjunga sina egna sånger. Nu blir det i stället artister som Per Gessle, Agnes, Eva Dahlgren, Linnea Henriksson, Petra Marklund, Lasse Lindbom och Maja Ivarsson som hyllar den sorgligt bortgångna världsstjärnan.

 

…sport. Förra året köpte Nent group (Viasat, TV3) rättigheterna till alla stora konståkningstävlingar, inklusive EM som den här veckan sänds från Graz i Österrike. Herrarna gjorde upp igår, och damerna börjar tävla idag i kortprogrammet kl 13.55 (TV8). 18-åriga Anita Östlund är vårt svenska hopp i en tävling där nästan alla favoriter är ryssar. Den tidigare SVT-profilen Katarina Hultling kommenterar tillsammans med Angelica Olsson.

 

…dokumentär. ”Överklassmördaren” (söndag SVT1 21.45) handlar om mordet på Jennifer Levin i New Yorks Central park 1986. Både hon och tvålfagre Robert Chambers som greps för mordet hade växt upp i privilegierade hem, men brottet avslöjade en mörkare baksida av glamouren. Dokumentärserien är rätt tunn, men sätter åtminstone ljuset på fördomar inom det amerikanska rättsväsendet. Hur stor påverkan på domen har det om offret framställs som en ”slampa” och gärningsmannen som en fin katolsk pojke?