”Skam”-kopiorna är inte Norges fel
Det tråkigaste arvet efter ”Skam” är tv-bolagens jakt på en svensk motsvarighet. SVT:s nya ungdomsserier ”Festen” och ”Eagles” är tydligt stöpta i den norska succéformen.
Häromveckan twittrade Cilla Jackert, manusförfattare till fina tv-serien ”Spung” (SVT Öppet arkiv), och undrade om beställningen för alla ungdomsserier numera är en svensk ”Skam”. Syrligt uppmanade hon svenska beställare på tv-kanalerna att sluta tjata ”om att de vill ha en ’svensk ditt’ eller ’en svensk datt’ för att de vill ha samma framgångar som någon utländsk serie haft”. Att härma blir nämligen aldrig nyskapande, skrev Jackert.
Okej, jag såg ett avsnitt av en ny svenska ungdoms-tv-serie och undrar om beställningen för samtliga svenska ungdom…
Som en av alla som hyllat norskt drama i allmänhet, och ”Skam” och ”Unge lovende” (SVT Play) i synnerhet, kände jag mig träffad, trots att det knappast var kopior jag drömde om när jag önskade att vi borde se och lära av norrmännen.
Nu, några år senare, kan alla vi som avundats Norge se ”Skam”-effekten dra in över det svenska tv-landskapet, med flera nya ungdomsserier, tv-kreatörer och skådespelare i kölvattnet.
”Skam”-skaparen Julie Andems strategi att inför manusarbetet intervjua tonåringar om deras liv har inspirerat ”Eagles” (SVT Play), en ungdomsserie om kärlek, hockey och influencers i Oskarshamn som blivit så pass populär att den nyligen fick en andra säsong.
Med undantag av arbetsmetoden och vissa formmässiga likheter har ”Eagles” trots allt en egen identitet, med ett Oskarshamn som snarare doftar amerikansk såpa (”OC”?) än svensk småstad. Skaparen Stefan H. Lindén har i intervjuer värjt sig mot att kalla ”Eagles” för en svensk ”Skam”, men det är rätt uppenbart att det är precis vad SVT hoppats få.
Utan ”Skam” hade nog inte heller ”Festen” (SVT Play) sett dagens ljus. De nio kvartslånga avsnitten utspelar sig en sommarnatt i Malmö på en fest full av droger, sex och skjutvapen. På pappret låter det mörkt och rått, men de unga, charmiga skådespelarna känns ofarligare än fluffiga nallebjörnar. Mer ”Bullen”-brevfilm än drabbande ungdomsdrama, om någon minns läsarfilmerna i ungdomsprogrammet på 90-talet.
Problemet är också tempot, för rätt snart känns festen i ”Festen” som den absolut längsta fest man någonsin varit på, trots återblickar som ska ge miljöombyte och djup åt rollfigurerna.
Allt är absolut inte dåligt. Det finns fröer till något intressant i både ”Eagles” och ”Festen”, som kanske fått gro om man vågat ta steget utanför vanliga ungdomsserie-konventioner och ”Skam”-mallar. Bara för att en serie innehåller tonåringar som dricker, knarkar och har sex, där naturligtvis tjejer otvunget tar initiativ och njuter, betyder det exempelvis inte att den automatiskt känns modern och realistisk.
Samtidigt som det bör påpekas att jag knappast är målgrupp för någon av serierna, ligger det något i Jackerts vädjan om att låta upphovspersoner slippa kvävande beställningar och släppa dem fria att skapa något verkligt nytänkande. Ungefär som NRK tycks ha gjort när ”Skam” blev till.
Det är snarare det, än själva serien, som svensk tv borde inspireras av.
Veckans...
… dokumentär. ”At the heart of gold: Inside the USA gymnastics scandal” (HBO Nordic) skildrar hur Larry Nassar, läkare hos det amerikanska OS-laget i gymnastik, kunde fortsätta sina övergrepp på unga flickor så länge. Regissören Erin Lee Carr, mest känd för ”Mommie dead and dearest” (HBO Nordic), har gjort en rätt ordinär dokumentär som främst blir stark tack vare de många vittnesmålen. Premiär i morgon.
… sport. Trots att jag tappade hockeyintresset och slutade gå på Brynäsmatcher redan i sena tonåren är det nästan omöjligt att inte beröras av ”Hockeyns historia” (SVT Play), en dokumentärserie i tre delar av Jens Lind. Spektakulära livsöden ur ett hårt, och tidvis våldsamt, arbetsliv där kärleken till sporten ändå väger upp allting.
… blåljus. Polisens ”kändisar”, ett annat uttryck för återfallsförbrytare, narkomaner och socialt utsatta, står i centrum i första avsnittet av ”Norrlandspolisen” (TV4). Det blir en lite annan typ av vardag som skildras än i de mer dramatiserade, ”Cops”-inspirerade storstadsföregångarna ”Stockholmspolisen” (TV4) och ”Södertäljepolisen” (Kanal 5).
… djur. Jag saknar redan ”Den stora älgvandringen” (SVT Play), livesändningen från Västernorrland, och glädjen av att plötsligt se en eller flera älgar dyka upp i bild och simma över Ångermanälven. Antidepp utan biverkningar. Tack och lov kommer livesändningarna gå att se i repris ett helt år framöver.
… Brenda Blethyn. Trots visst överspel är hon härlig som kommissarie Vera Stanhope i ”Ett fall för Vera” på söndagar kl 21 i SVT1. Säsong sex inleddes med att en död kvinna hittades på en hed – den här veckan finner man kvarlevorna av en man i en grotta.