Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Tål man synen av blodiga skalpeller är detta lysande tv

”Kritiskt tillstånd” av Jed Mercurio är en dold pärla på SVT play

För blodig för SVT eller bara en slump att den inte går på linjär-tv? Sjukhusdramat ”Kritiskt tillstånd” göms undan på SVT Play.

Blodet och cynismen flödar i sjukhusdramat ”Kritiskt tillstånd”. Kanske blev råheten för mycket även för SVT.

SVT Play har valt att smyga ut serien som hyllade ”Line of duty”-mästaren Jed Mercurio skapade före senaste succén ”Bodyguard” (Netflix).

Det kommer inte bli någon premiär på linjär-tv, med den kortfattade förklaringen att den lika gärna kunde ha gjort det men nu är ”det en serie som ska gå i SVT Play”.

Utan att behöva bli konspiratorisk är det lätt att ana en bidragande orsak redan i första scenerna av avsnitt ett. Där anländer en svårt skadad patient i helikopter, och vi får följa den första timmen på akuten nästan sekund för sekund.

Medan patienten hostar blod och en ung narkos­läkare försöker pressa ned en slang i halsen inleds en rad extremt explicita, till synes realistiska, operationsscener. Den som hade svårt för ”Cityakuten” eller den brittiska dokumentärserien ”Akuten”, som SVT också visat, lär må pyton av detta.

Det är ingen överdrift att konstatera att (fejk)blodet flödar, i volymer sällan skådade i tv-sammanhang. Antagligen såg SVT framför sig hur intet ont anande tittare skulle råka sätta på sin tv och stirra rakt in i en söndertrasad benpipa.

Där har streamingtjänster som SVT Play fördelen att man alltid aktivt väljer vad man vill se.

 

Har man en mage som tål öppnade bröstkorgar och blodiga skalpeller är ”Kritiskt tillstånd” dock lysande tv-dramatik.

På många sätt sluter den en cirkel för Jed Mercurio, själv läkare i grunden, som slog igenom som skapare av legendariska sjukhusserien ”Bodies” 2004 (innan dess hade han även under pseudonym gjort ”Cardiac arrest” 1994 för BBC).

Till skillnad från många andra serier i samma genre gjorde läkarna i ”Bodies” misstag, de kämpade mot en idiotisk administration och patienter dog i svåra plågor.

Precis som ”Line of duty” knappast är bra reklam för den brittiska polisen, eller ”Bodyguard” för politiken, är bilden av det offentliga sjukhussystemet NHS närmast kolsvart här.

”Kritiskt tillstånd” är bara aningen ljusare. Här tar åtminstone personalen det ansvar som det högteknologiska sjukhusets ledning i besparingens tecken effektiviserat bort och arbetar trots specialistläkare som inte dyker upp och blodpåsar som dröjer.

Glen (Lennie James), en tidigare militärkirurg med psykiska problem, är tillsammans med kollegan Fiona (Catherine Walker) seriens komplexa antihjältar.

 

Det är ett drama i högt tempo, där den spännande kampen för att rädda liv lättas upp av personalens högst vardagliga, ibland hänsynslösa, jargong.

Taffliga raggningsförsök blandas med krass humor (”hon lär inte bli nån Einstein nu, men det var hon kanske inte innan heller eftersom hon hoppade”, säger en neurokirurg när han borrar i skallen på en kvinna som försökt begå självmord).

Mercurio må hata auktoriteter och ibland falla för klichéer (hur många fler ptsd-skadade ex-militärer kan han skriva om?), men han är ofta rätt rolig också.

Trots positiva recensioner lade kabelkanalen Sky 1 ned serien efter bara en säsong, på grund av låga tittarsiffror. Som en av de senaste årens bästa sjukhusserier var ”Kritiskt tillstånd” värd ett bättre öde.

 

Veckans...

… mat. Första säsongen av ”The big family cooking showdown” (Netflix) blev ingen större succé för BBC, så när den nu är tillbaka är både jury och upplägg utbytt. Det handlar fortfarande om familjer som tävlar mot varandra, men fyra i taget i en slags turneringsform. Kombinerad juryduo och programledare är Masterchef-profilen Angelica Bell och unge Michelin-kocken Tommy Banks. Mys-tv med många kreativa rätter, och ganska stort fokus på vegansk matlagning.

 

… premiär. Elfte säsongen av ”RuPaul’s drag race” (VH1) drog i gång i går kväll med Miley Cyrus som första stora kändisgäst (efter Lady Gaga förra året). Förra upplagans stora meme-favorit Miss Vanjie är tillbaka, men resten av uppställningen är nya ansikten.

 

… krim. Till glädje för alla som saknat brittiska ”The missing” har en spinoff, ”Baptiste”, precis haft premiär på BBC. Tchéky Karyo är tillbaka som den franske utredaren Julien Baptiste som den här gången övertalas att hjälpa den holländska polisen hitta en försvunnen sexarbetare i Amsterdams undre värld. Tyvärr är det ännu oklart om eller när serien kommer till Sverige.

 

… komedi. SVT har plockat upp fina ”The good place” (Netflix) där Kristen Bell spelar en ganska osympatisk människa som dör, men hamnar fel bland de ”goda” i himlen där en viss Michael (Ted Danson) styr. Premiär söndag kväll i SVT1.