Årets 20 bästa tv-serier 2022
LISTA En storartad koreansk familjekrönika, en oerhört stressad kock, fem tonåriga dårar – och en finfin final för tidernas spinoff.
Här är 2022 års starkaste, tjusigaste, smartaste och roligaste tv-serier.
1. Better call Saul
Vince Gilligans och Peter Goulds skildring av Jimmy McGills (Bob Odenkirk) förvandling från småskarvande men välmenande och i grund och botten anständig advokat till den totala moraliska avgrunden Saul Goodman från ”Breaking bad”, var alltid en spinoff långt utöver det vanliga. En minutiöst välgjord och detaljmedveten serie som både omfamnade arvet efter sin föregångare och briljerade på en helt egen spelplan, och gav oss en av tv-världens mest blixtrande komplicerade karaktärer. Men den sparade sitt bästa trick till slutspurten, och gick efter sex säsonger i mål på ett makalöst sätt. Som en tragisk kärlekshistoria och en melankolisk begrundan över ånger.
Netflix
2. Pachinko
Ett sjusjungande tv-epos av typen som knappt görs längre, och som det borde vara brottsligt att se på en laptop. Soo Hugh gjorde åtta perfekta, oerhört berörande avsnitt av Min Jin Lees historiska roman om fyra generationer av en koreansk exilfamilj, från tidigt till sent 1900-tal. Varenda scen var som en vacker tavla, och det dansande introt ett litet mästerverk i sig. En kulturellt specifik invandrarupplevelse, men också en allmängiltig berättelse om identitet och utanförskap, familj och arv, och förmågan att härda ut bland de toppar och dalar som är livet.
Apple TV+
3. My brilliant friend
Saverio Costanzos italienskspråkiga drama efter Elena Ferrantes Neapelkvartett är ett av streamingkrigets mest konsekvent ignorerade storverk. Intelligent, vackert och värkande, om en tilltrasslad kombination av vänskap och rivalitet som sträcker sig över decennier. Om kvinnors lott i livet, om klass och ambition och om nedärvt manligt våld och social och politisk turbulens. I år fortsatte det med en tredje säsong, som tog oss in i 70-talet. Och även om nästan ingen pratade om den, var den sagolik.
HBO Max
4. Derry girls
En serie att älska med en tonårings passion. Lisa McGees skratta högt-roliga svarta sitcomhumor om fem älskvärda unga misfits som hamnar i den ena löjliga situationen efter den andra i 90-talets Nordirland, under de sista skälvande åren av konflikten känd som ”the troubles”, är en uppvisning i hur man kan göra stor komik av blodigt allvar. Den avslutande, lysande tredje säsongen bjöd bland annat på en obetalbar cameo av Liam Neeson.
Netflix
5. The bear
En stressig, svettig, gapig och klaustrofobisk skildring av livet på insidan av ett kaotiskt restaurangkök, som bitvis kändes som ett magsår i streamad form. Men också värme, vemod och sorg. Christopher Storers ”The bear”, om en skolad finkock (Jeremy Allen White) som flyttat hem till Chicago för att ta över driften av sin familjs förfallna smörgåsrestaurang efter sin skuldsatta brors självmord, var en av årets mest originella serier. Man ska sällan tro på hajpen, men i det här fallet var den befogad.
Disney+
6. Black bird
Många true crime-dramer blev det 2022. Väldigt många. Men minst en hästlängd bättre än alla andra var kriminal-eleganten Dennis Lehanes behärskat berättade thriller ur verkligheten. Om hur en ung, kaxig och snutfager fånge flyttas till ett högsäkerhetsfängelse för att försöka bli vän med, och locka information ur, en seriemördare. Hårdkokt spänning, starkt fängelsedrama, karaktärsfördjupning och meditation över misogyni i ett, med utomordentligt skådespeleri av Taron Egerton, Paul Walter Hauser och Ray Liotta i en av sina sista roller.
Apple TV+
7. The White Lotus
Hur följer man upp en dundersuccé utan att upprepa sig för mycket? Och hur matchar man Murray Bartletts hämndbajsande i en resväska? För Mike White gick det som en dans, genom att låta ett huvudsakligen nytt gäng hopplösa rika människor checka in på en ny, europeisk resort, och byta fokus från klassklyftor till sex, könsroller och relationspolitik. Smart satir med suveräna skådisar, som under sju veckor var nära nog lägerelds-tv, som den ser ut i streamingeran.
HBO Max
8. Severance
Adam Scott, John Turturro, Christopher Walken och Patricia Arquette glänste i årets underligaste och mest uppiggande mysterium, från bland andra Ben Stiller. En tankeväckande och klart oroande, i allra högsta grad modern men visuellt retroinspirerad dystopisk tech- och arbetsplatsthriller om teknologi som hjärntvättar och själadödande kontorskultur. Långsamt, men i slutänden värt det.
Apple TV+
9. The serpent queen
En rolig, brutal och välspelad kostymserie med sardonisk touch och anakronistiska detaljer, om 1500-talets ”onda drottning” och politiska strateg Katarina av Medici. Med Samantha Morton som den luttrade äldre versionen av henne, och Liv Hill som den sluga yngre. Som ett lyckat möte mellan ”Game of thrones”, ”The great” och ”Fleabag”.
Lionsgate+/Viaplay
10. Five days at Memorial
John Ridleys och Carlton Cuses miniserie om skräcken inne på ett New Orleans-sjukhus under och efter orkanen Katrinas framfart var blytung tittning. Ett gruvligt katastrofdrama och en sorts medicinsk thriller, med etiska frågeställningar nästan omöjliga att besvara. Som var gränsen går mellan mord och medmänsklighet i en extrem situation.
Apple TV+
11. House of the dragon, HBO Max
12. Hacks, HBO Max
13. The responder, SVT
14. The patient, Disney+
15. Barry, HBO Max
16. The English, Prime Video
17. Bad sisters, Apple TV+
18. Industry, HBO Max
19. Borgen – riket, makten och äran, Netflix
20. Chloe, Prime Video
Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv