Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Det skandalösa med ”Fboy Island” är hur tråkig den svenska versionen är

TV-KRÖNIKA Någonstans i Atlanten måste den ligga. Humorn som ”Fboy Island” tappade på vägen från USA till Sverige.

När HBO Max meddelade att de skulle göra en svensk version av dejtingrealityn ”Fboy Island” tog det ungefär fem minuter innan folk började rasa.

Formatet – som går ut på att tre singelkvinnor ska utröna vem som är vem i en skara unga män där hälften har anmält sig som reko killar, och hälften har gjort något så outsägligt töntigt som att utnämna sig själva till ”fuckboys” – anklagades för att vara bakåtsträvande, sexistiskt och uppmuntra machokultur.

Olivia Jakobsson, 26, en av tre tjejer i ”Fboy Island”.

Det var inte förvånande. Dels för att vi lever i en tid där det är viktigare att vara snabb på avtryckaren än att veta vad det egentligen är man siktar på, och dels för att satsningen tedde sig helt tondöv i spåren av debatten om övergrepp i ”Paradise hotel”.

Ännu ett program som ger syre åt fuckboys – narcissistiska skitstövlar med taskig kvinnosyn, som ljuger och manipulerar utan hänsyn till andras känslor – lät inte så piffigt.

Får en att önska att de hade lagt till en punkt om jantelagen i Tidöavtalet


Nå, nu är det färdiga programmet här, och det finns ingen anledning till moralpanik.

Det mest förargelseväckande är nämligen inte innehållet, som är relativt nyktert och harmlöst. Det är bara den gamla vanliga vulgostilen, i de gamla vanliga strandmiljöerna. Med intrigmakare på Bill och Bull-nivå, och den typ av mekaniskt självförhärligande som får en att önska att de hade lagt till en punkt om jantelagen i Tidöavtalet. 

Den måste uppenbarligen återinföras, snabbt och resolut. 

Theresé Samuelsson, 32

Skandalen är snarare nivåskillnaden från originalet. 

Svenska tolkningar av utländska format blir inte alltid bra, men det är sällan de missar poängen så här kapitalt.

Förlagan var nämligen rolig. En uppfriskande och avsiktligt fånig drift med både en tv-genre och en manstyp, där de inblandade var med på skämtet och programledaren, komikern Nikki Glaser, ställde frågor som ”Vem är här för kärlek? Vem är här för pengar? Vem här har klamydia?”.

”Fboy Island Sverige” leds av Klara Elvgren, en influencer som om jag har förstått det hela rätt har jobbat mycket med att spreja andra influencers bruna. 

Awa Touray, 24

Hon gör en korrekt insats som programledare, i linje med hur dejtingreality på exotiska platser brukar ledas. Men här skulle det ju vara humoristiskt, och ingen har ens försökt att skriva ett slagfärdigt manus till henne.

Klara Elvgren, programledare för ”Fboy Island”.

Ingen har heller orkat, eller fått, översätta återkommande uttryck och fraser till något som låter naturligt på svenska, vilket ytterligare förstärker känslan av stel kopia med dåligt självförtroende.

Och vem vinner egentligen vad?

Ingen vet. Det talas svävande om pengar, men inga regler för spelet klargörs (absurt nog inte ens när en deltagare kastas ut med hänvisning till dem). Och jag börjar bli rädd för att man tänker återanvända twisten från den första amerikanska säsongen, då en ”fboy” som blev en av kvinnornas slutgiltiga val fick välja mellan att dela pengarna med henne eller ta dem själv, valde det senare – och sedan blev tvungen att skänka bort allt till välgörenhet som straff för sitt sviniga sätt.

Det vore visserligen höjden av tafflighet. Eftersom internet existerar.

Men ”Fboy Island Sverige” känns än så länge inte smartare än så.


”Fboy Island Sverige” har premiär den 19 januari på HBO Max, i Kanal 11 och på Discovery+.


FJELLBORGS FAVORITER


De vuxnas lögnaktiga liv

Efter ”My brilliant friend” kommer ännu en parant Elena Ferrante-serie, den här gången i Netflix regi. Om en uttråkad tonåring (Giordana Marengo) i en finare del av Neapel, som upptäcker ett annat sätt att leva när hon söker upp en impopulär faster.


R.I.P. Henry

En fin ny norsk serie på Viaplay. Med Mads Ousdal som Henry Johnsen, en kirurg som är nästan lika arrogant som Hugh Lauries misantropiska ”House”-karaktär, men hamnar i ett existentiellt vägskäl när han upptäcker att han har en obotlig hjärntumör.


1923 

Tv-superkraften och västernmästaren Taylor Sheridan utökar sitt universum med en andra ”Yellowstone”-prequel, som utspelar sig mellan två världskrig, strax före den stora depressionen. Med den riktigt myndiga duon Harrison Ford och Helen Mirren i täten.


Hitta fler av Fjellborgs favoriter på tv.nu