Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Fredrik Lindström stjäl mycket syre i ”Helt lyriskt”

I sina bästa stunder är SVT:s poesi-reality uppfriskande litteraturkärlek

Trotsig elev. Molly Sandén går emot läromästare Fredrik Lindström och väljer dikter utanför läroplanen.

”Helt lyriskt” gör ”Så mycket bättre” av klassiska diktverk.

I centrum står döda poeter, levande artister – och Fredrik Lindström.

Tolv artister tolkar och tonsätter varsin dikt. Upplägget för ”Helt lyriskt” (SVT) är tydligt; i klassisk ­public service-anda har det blivit dags för Sverige att folkbildas i poesi. Programledaren Fredrik Lindström, som tidigare undervisat tv-publiken i svenska språket och dess dialekter, tar nu nästa steg – in i litteraturens värld.

Inte helt oväntat axlar han rollen som läromästare även här, i så skilda ämnen som litteraturhistoria, språk och allmän livsvisdom. Lindström kåserar och filosoferar, han tar naturligt mycket plats och brinner för sin undervisning.

Om det är en slump att han säger sig vara lite rädd inför mötena med de artister i serien som är unga kvinnor, som Molly Sandén och Little Jinder, men betydligt mer avslappnad i exempelvis Tommy Körbergs och Mattias Alkbergs sällskap är oklart, men kanske intressant.

 

Befriande nog går Sandén direkt emot sin lärare och väljer två Edith Södergran-dikter som inte finns med på Lindströms lista av förslag. Både ”Vierge moderne” och ”Dagen svalnar”, som hon mixar ihop till en snygg poplåt, innehåller rader varje tonårsmelankoliker med självaktning kan citera. Ändå är det är ­rörande att se en artist som Sandén, som växt upp
i rampljuset och ständigt blivit omskriven och bedömd, så djupt relatera till Södergrans mest berömda strof: ”du sökte en kvinna, du fann en själ – du är besviken”. 

För även om första avsnittets två dikter är några av Sveriges mest kända, Tommy Körberg har som sin tolkning valt Sten Selanders ”Spela kula”, blir de intressanta i relation till varandra. Lindström vill analysera maskuliniteten och uttrycket ”pojkar som stelnar till män”, diktens mest kraftfulla bild, men det är Körberg inte lika pigg på.

Det är också talande att Selander i rollen som redaktör var den som självsvåldigt plockade bort några alltför erotiska rader i Södergrans dikter när hennes poesi först publicerades i Sverige.

Samtidigt pekar deras skilda öden på något hoppfullt, och djupt melankoliskt, i historiens gång. För nu har ju tiden kommit ikapp Södergrans moderna kvinnoskildringar, medan Selander känns rätt mossig. Om han blivit ihågkommen över huvudtaget.

 

I andra avsnittet gör Little Jinder Bodil Malmstens ”Arv från ett fosterhem” medan Mattias Alkberg tar sig an Stagnelius ”Till föruttnelsen”. Där är det övergripande temat utanförskap, ett ämne såväl artisterna som Lindström kan tala inspirerat om.

Själva tonsättandet blir snarast en pliktskyldig parentes i programmet, där det ibland känns som kändisfaktorn används som förevändning för att få diskutera poesi. I slutet av varje avsnitt spelar artisterna låtarna live inför publik, av okänd anledning i en gammal lada. Resultatet är kanske inte stor musik, men det är knappast poängen heller.

I sina bästa stunder är ”Helt lyriskt” uppfriskande diktanalys och litteraturkärlek. I sina sämsta lägger Fredrik Lindström beslag på alltför mycket av programmets syre.

 

Bianca Kronlöf i ”Ung och lovande”.

Veckans...

… höjdpunkt. Strålande norska serien ”Ung och lovande” (SVT Play) är äntligen tillbaka. I fjärde och tyvärr sista säsongen fortsätter de tre vännerna Elise, Alex och Nenne kämpa med karriär, familj och kärleksliv. Svenska Bianca Kronlöf är charmigt självisk i rollen som komikern Katinka, Elises ex-flirt.

 

Grace Jones.


…porträtt. Sophie Fiennes har följt Grace Jones i flera år, hem till Jamaica och upp på scener runt om i världen. ”Bloodlight and Bami”, som bara heter ”Grace Jones” på SVT Play, är avklädd, närgånget privat och fylld av den enormt karismatiska ikonens musik.

 

…musik. Den är hela 2,5 timmar lång, men under jullovet finns äntligen tid att kolla in hyllade ”Springsteen on Broadway” (Netflix). Magnetiskt historieberättande.

Bergman.

 Bergman. M, KD och SD må ha satt stopp för ännu ett Ingmar Bergman-år i sin i övrigt hopplösa budget, men de kan inte hindra SVT från att visa Jane Magnussons fina och prisade ”Bergman – ett liv i fyra akter”. Om regissörens galet produktiva 1957, hans dåliga mage och märkliga kosthållning.

 

… tyska thriller. Patrick ­Süskinds klassiker ”Parfymen” har inspirerat en ny Netflix-serie med samma namn. Handlingen förs in i nutida, tysk internatskolemiljö med bland andra August Diehl (Dieter Hellstrom i ”Inglorious basterds”) i en av de stora rollerna.

 

… jubilar. ”Så mycket bättre” fyller snart 10 år och det börjar TV 4 fira i morgon kväll med ett första guldkorn, en repris av Lasse Berg­hagens dag i första säsongen. Följande lördagar får vi återse Tomas Ledins, Magnus Ugglas, Carolas och Tommy Nilssons dagar.