Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Han i Vita huset” är bara statist när nya politiker mobiliserar gräsrötterna

Stjärnskott i representanthuset. ”Knock down the house” följer Alexandria Ocasio-Cortez väg till makten.

Det sjuder under den politiska parnassen i USA. Upp strävar gamla punkare, servitörer och gruvarbetardöttrar.

”Running with Beto” och ”Knock down the house” skildrar en ny politisk spelplan.

Man kan säga mycket om amerikansk politik – men den är åtminstone sällan tråkig. Presidentvalet 2016 utlöste en mobilisering mot de krafter som fått in ­Donald Trump i Vita huset, med ökad kritik mot den etablerade makten även på Demokraternas sida.

Polariseringen dramatiserar ”The good fight” (HBO Nordic) lysande, och nu finns två ambitiösa dokumentärer som skildrar kampen inifrån. Gemensamt för dem båda är att ”han i Vita huset” bara nämns i förbi­farten, här ligger fokus främst på gräsrötter och demokratiskt arbete i praktiken.

 


”Knock down the house” (Netflix) av Rachel Lears följer fyra kvinnors kamp för att ta en plats i den amerikanska kongressen. Mest namnkunnig är Alexandria Ocasio-Cortez, det 29-åriga stjärnskott som lyckades vinna en plats i representanthuset i mellanårsvalet 2018.

Vi följer jakten på namnunderskrifter för att ens få ställa upp, lokala möten i hennes distrikt i New York men också in i hemmet, med påhejande pojkvän och en mamma som hon stöttat ekonomiskt genom 18-timmars­skift på restaurang.

Hon är skarp, karismatisk och förstår hur man använder sig av sociala medier, men behövde å andra sidan ”bara” besegra sin partikollega, den mäktige Joe Crowley, eftersom hennes distrikt domineras av demokrater.

Svårare var det för de andra tre, särskilt fyrabarnsmamman och miljöaktivisten Paula Jean Swearengin från West Virginias kolgruvedistrikt som utmanade sitt eget partis sittande senator.

Rätt få av de kandidater som de politiska påtryckningsgrupperna Justice democrats och Brand new congress försökte föra fram – nybakade politiker med annan erfarenhet än de vanliga karriäristerna – lyckades i slutändan vinna sina val.

 


Beto O’Rourke.

Det gjorde inte heller Beto O’Rourke, huvudperson i David Modiglianis ”Running with Beto” (HBO Nordic), som skildrar den tidigare punkbasistens kamp för att bli senator i traditionellt republikanska staten Texas.

Men han kom extremt nära, och dokumentären framstår lite som ett idolporträtt, lagom polerat för att bana vägen för hans kommande presidentvalskampanj.

Vi får visserligen en inblick i hans familjeliv, med en fru och tre barn som gråter över att han är borta för mycket, men bilden av hur kärleksfulla de är mot varandra lär bara stärka O’Rourkes kort.

Hans växande rockstjärnestatus liknar Ocasio-Cortez, men till skillnad från henne var han i själva verket redan en etablerad yrkespolitiker i Washington.

 


I ”Running with Beto” är behållningen snarast gräsrötterna, de som knackar dörr och försöker få apatiska Texas-bor att registrera sig för att över huvudtaget kunna rösta.

När den unge aktivisten Marcel, som kämpar för hårdare vapenlagar efter att själv ha varit med om en skjutning i en kyrka, brister i tårar efter O’Rourkes valförlust är det svårt att förbli oberörd.

Som i en nutida Sisyfos-myt måste de fortsätta baxa sina stenar över berg av skit, och trots hopplösheten finns det en slags lycka i det.

 

Anki Larsson och Olle Sarri i ”Revansch” på SVT Play.

Veckans...


… komedi. På lördag har Patrik Eklunds udda komediserie ”Revansch” premiär på SVT Play. Underbara Anki Larsson spelar Annbritt, en tidigare elitidrottare som numera är arbetslös alkoholist som i första scenen vaknar upp i ett grustag. Sonen Mattias (Olle Sarri) har precis blivit dumpad och bor i sin bil. En tragikomisk liten pärla som lyfts av skådespelarna.


Thalia Massie i ”Mordet på Hawaii”.

… true crime. ”Mordet på Hawaii” (Netflix) berättar en stark historia på ett traditionellt sätt. Främst är den intressant för att den ger en bild av kolonialism och rasism på Hawaii som åtminstone inte jag var särskilt insatt i. 1931 anklagade Thalia ­Massie, en societetskvinna från amerikanska östkusten, några pojkar på orten för våldtäkt, men mycket var skumt med hennes vittnesmål. Opinionen som eldades upp ledde till fler brott – och ett av Hawaiis mest kända rättsfall.


… katastrof. Apropå kolonialism, se ”After Maria” (Netflix), en 40 minuter kort dokumentär om efterspelet till orkanen Maria som beräknas ha kostat över 3 000 puertoricaner livet 2017. Katastrofens omfattning gjorde att tusentals drabbade tvingades flytta till amerikanska fastlandet, men även där behandlas de som andra klassens medborgare. I filmen följer vi en grupp kvinnliga flyktingar i Bronx, som kämpar för sin värdighet och mot Trump-­regimens cyniska behandling.


”Raggarjävlar”.

… ”Dom kallar oss mods”. Det finns något distinkt Stefan Jarlskt i ”Raggarjävlars” medryckande skildring av en grupp ungdomar som lever för bilar och fest, samtidigt som deras sociala situation är desto knepigare. Regissören Sebastian Ringlers film har sina problematiska sidor, men hans närgångna porträtt av individerna i den nya generation raggare som annars mest syns på tv i ”Lyxfällan” är starka och rörande. Premiär på SVT Play på söndag. 

 


PODD: Vem kan vinna över Donald Trump?

Demokraterna börjar mobilisera för att vaska fram en kandidat som de hoppas ska kunna besegra Donald Trump i valet 2020. Aftonbladet Daily reder ut vilka kandidaterna är och vem som har bäst chans att vinna över den sittande presidenten.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify