Fröken Friman fortsätter fighten
Publicerad 2014-11-10
Snart premiär för andra säsongen av hyllade serien
”Fröken Frimans krig” är inte över. Inne i en ombyggd butikslokal i Gamla Stan i Stockholm klingas det i glasen för en ny omgång av den populära tv-serien om kvinnokampen vid 1900-talets början.
Det är snart ett år sedan första säsongen av ”Fröken Frimans krig” sändes i SVT. Men när skådespelarna samlas igen för inspelningen av säsong två är tiden som bortblåst.
– Det var ren lycka att få sätta på sig kläderna och gå in i den här världen igen, säger Sofia Ledarp, seriens Kinna Boman, och stryker med handen över sin långa kjol.
Skålar för lokalen
På dörren till butikslokalen i Gamla Stan i Stockholm hänger en ”stängt-skylt”, men en förundrad lågstadieklass kan inte låta bli att kika in genom rutorna. Bland burkar med inlagda päron, vackert uppradade saftflaskor och rökta korvar har en grupp kvinnor i ålderdomlig klädsel samlats för att utbringa en lyckönskningsskål.
– Nu skålar vi! För vår nya fina lokal!
Sissela Kyle får ta om repliken många gånger den här dagen. Säsongens nye regissör Harald Hamrell är inte bara noggrann, just det här projekt är något han verkligen brinner för. Hans mormor Anna Petrus demonstrerade med suffragetterna i London och hans mamma Sonja Lyttkens bidrog aktivt till att sambeskattningen för makar avskaffades.
– Det är lite av ett drömprojekt skulle jag vilja säga. Pernilla Oljelunds manus berättar om någonting som aldrig tidigare är berättat i svensk tv-historia, nämligen om kampen för kvinnlig rösträtt, säger han.
Personliga ingångar
Serien är inspirerad av kvinnosakskämpen Anna Whitlocks kamp för att bilda den kvinnliga konsumentföreningen Svenska Hem och många av skådespelarna har, precis som Harald Hamrell, personliga ingångar till berättelsen. Inte minst Sissela Kyle, som spelar huvudrollen som Anna Whitlocks alter ego, den modiga och kloka Dagmar Friman. Kyles mamma Gunhild är Sveriges första professor i kvinnohistoria.
– Jag blir alldeles rörd när jag talar om det här, mamma är ju 93 år och har följt ”Fröken Frimans krig”. Hon är så stolt, så lycklig över att den här delen av historien lyfts fram och berättas, säger Sissela Kyle.
– Jag berättade om en särskilt stark scen för mamma och då sade hon ”åh, Sissela, jag måste leva så att jag får se den på tv!”.
Kamp för rösträtt
Det går bra för kvinnorna på Svenska Hem i det första avsnittet. Den kooperativa föreningen har blivit så lyckosam att de utökar och byter till sig en större lokal med bättre läge. Men Dagmar, Kinna, Alma, Lottie och de andra i kooperativet kämpar inte bara mot matfusket utan också för kvinnans rättigheter under en period då många trodde att kvinnor inte ville ta ansvar för sina egna liv.
Vi lever i en annan tid, men jämställt är det inte ens 2014. En tv-produktion med så stor andel kvinnliga skådespelare som ”Fröken Frimans krig” har är till exempel en sällsynthet i branschen.
– Det finns många andra historier om kvinnor som har varit framgångsrika och gjort stora saker, historier som inte riktigt har berättats och nått fram. Det här är en bra början, det ger inspiration. Det jag tar med mig härifrån är att allt är möjligt, om man förenas och går tillsammans, säger Maria Kulle som spelar den före detta husan Emmy i tv-serien.
Cynism och egoism
Tre nya avsnitt blir det, som sänds vid jultid 2015. Men räcker det verkligen med sammanlagt sex avsnitt om Fröken Friman och hennes kollegor?
– Vi kanske får ordna med en masspetition från Sveriges folk som skriver under på att de kräver fler avsnitt, skämtar Sissela Kyle och fortsätter:
– Jag tycker nog att vi behöver mer av den här serien, inte bara för att den är rolig, gripande och bra utan också för att den handlar om någonting gott och ideellt. Vi omges av så mycket cynism och egoism i dag. Här handlar det om kvinnor som faktiskt ser bortanför sig själva och gör någonting för att det ska bli bra för andra och för framtiden.